fbpx
Начало » България » Всяко седмо училище у нас – с електронен дневник!

Всяко седмо училище у нас – с електронен дневник!

  • bobi
  • 28 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Всяко седмо училище у нас – с електронен дневник!

Приблизително всяко седмо училище използва електронен дневник. Това показва проучване на образователното министерство чрез анкетиране на 2139 школа, което установило, че иновацията е въведена в 316 учебни заведения.

Към момента все още няма нормативно изискване за водене на електронен вариант на дневниците в системата на училищното образование.

Предстои обаче изменение на Наредбата за информация и документите за системата на предучилищното и училищното образование, в което е предвидено от учебната 2018-2019 година дневници да може да се водят в хартиен и/или в електронен вид.

Така преподавателите ще могат да влизат направо с таблета или смартфона, през който да вписват отсъствията, оценките и забележките на учениците. Една от идеите на промените е да се намали бумащината, пише „Монитор“.

За целта институциите може да използват собствени софтуерни продукти, които осигуряват обработването и наличието на цялата информация, отразена в реквизитите на хартиения вариант. Промените предвиждат още информацията от електронния дневник да се съхранява на хартиен носител в срок от 5 години

Това на практика означава, че онлайн съдържанието може да се сканира и да се пази в архива на училището. Макар все още е-дневниците обаче да не са разписани нормативно, някои школа вече са въвели иновацията.

Едно от учебните заведения, в които иновацията е въведена още от преди около шест години, е 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Електронният дневник позволява съвременна и ползотворна комуникация между училище и родители, разказа директорът на училището Диян Стаматов.

От броени дни учебното заведение използва нова платформа за поддръжка на електронния дневник. Така родителите могат ежедневно да следят оценките, отсъствията, отзивите, програмата, домашните работи на своите деца.

Източник: www.dnes.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top