fbpx
Начало » България » Всички ученици в Старозагорско се връщат в класните стаи от днес

Всички ученици в Старозагорско се връщат в класните стаи от днес

  • bobi
  • 14 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Всички ученици в Старозагорско се връщат в класните стаи от днес

От 14 февруари всички ученици от Старозагорска област се върнаха в училище и започнаха да учат присъствено. Това решиха членовете на Областния медицински съвет на вчерашното си заседание, което се проведе онлайн. Предложението на Регионалната здравна инспекция беше за ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас в най-големите общини – Стара Загора и Казанлък, но то не бе подкрепено от участниците в Съвета, предаде БНР.

Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието, съобщи, че данните показват нисък брой ученици с положителни тестове. Към 10 февруари са констатирани 90 ученици с такива. Общият брой на учениците в областта е 33 020.

Димитрова напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище, директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.

Запълняемостта на леглата за Covid болни в здравните заведения е 83% за леки и средно тежки случаи и 48,6% в интензивните сектори.

„В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла – 14 са заети, в Инфекциозна клиника се лекуват 2 деца, които са в стабилно състояние“, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още.

В заболеваемостта от Covid се наблюдава т. нар. плато и очакванията на експертите са то да се задържи още около 5-7 дни, след което броят на заболелите да започне да спада.

На базата на изнесените от РЗИ, от директорите на болнични заведения и от РУО данни, участниците в днешното заседание взеха решение, учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено.

На заседанието бе решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22:00 ч. Те обаче ще работят с 50% от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top