fbpx
Начало » България » Все по-голяма е конкуренцията за учителски места в страната

Все по-голяма е конкуренцията за учителски места в страната

  • bobi
  • 23 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Все по-голяма е конкуренцията за учителски места в страната

Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място през последните две години, включително и за малките населени места и училищата с по-предизвикателен контекст. Това отчита вътрешно проучване на фондацията „Заедно в час“ сред училища в цялата страна, съобщават от организацията.

„Пандемията и несигурността в много икономически сектори провокираха повече хора, които преди години са завършили педагогически специалности, да се върнат към учителската професия. Тази конкуренция обаче не е изцяло с положителен знак, защото прави още по-предизвикателен процеса на подбор за директорите да изберат най-подходящите кандидати, които са най-добре подготвени за работа в контекста на съвременното образование“, каза Гергана Ефремова, старши специалист за „Стратегически партньорства“ в „Заедно в час“, цитирана от БТА.

„Много от директорите, с които работим, споделят, че кандидати, които формално отговарят на критериите за назначение в училище, не винаги имат правилните нагласи, мотивация и подготовка, които са водещи за успеха на един учител и неговата добавена стойност за учениците“, отбеляза Ефремова.

Именно предварителната прецизна селекция и съвременна педагогическа подготовка, която осигурява „Заедно в час“ за учителите в своята програма „Нов път в преподаването“, са причина все повече директори от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство.

Всички държавни и общински училища от цяла България вече могат да подават заявки за предварително подбрани и обучени учители от програмата, които да започнат работа в училище през септември 2022 г. Заявките за нови учители се приемат на сайта https://zaednovchas.bg/schools/

Програмата „Нов път в преподаването“ е отворена за партньорство с всички училища, в които ръководството и преподавателският колектив вярват и работят за успеха на всички ученици. Програмата е подходяща за училища, които  работят за положителна промяна в българското образование, готови да подкрепят млади и мотивирани колеги, и да прилагат иновативни практики.

„Учителите в програмата получават от “Заедно в час” специално разработени обучения, менторска подкрепа, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. От 2020 г. в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда, които се оценяват високо от директорите на училищата партньори. Всичко това са предимства, от които се възползват и училищата, в които учителите започват работа“, каза Гергана Ефремова.

Всички нови учители от „Нов път в преподаването“ са част и от Националната програма „Мотивирани учители“ на Министерството на образованието и науката ( МОН).

Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в акредитиран български университет и като част от Националната програма „Мотивирани учители“ на МОН.  „Заедно в час“ е партньор, съвместно със Синдиката на българските учители, и отговаря за осъществяването на модул 1 и 3 от програмата, които включват обучението, подготовката и подкрепата на новите учители. Чрез назначаването на учител от програмата „Нов път в преподаването“ училището автоматично става участник и в Националната програма.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top