fbpx
Начало » Бакалавър » Все повече български студенти избират азиатските пред британските университети

Все повече български студенти избират азиатските пред британските университети

  • bobi
  • 12 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Все повече български студенти избират азиатските пред британските университети

Все по-малко български кандидат-студенти избират британските университети заради по-високите такси след Брекзит. Затова интересът към нови учебни дестинации нараства.

В последната година особено популярни сред младите хора у нас са азиатските университети, които привличат чуждестранните студенти с програми по американски модел.

Даниел Симеонов е студент първи курс в един от най-престижните японски университети. Първоначално обмисля да учи медицина в Германия, но след задълбочено проучване, избира специалност в сферата на глобалния бизнес и предприемачеството в университета в Кофу, Япония.

Даниел Симеонов – студент в Япония: „Винаги съм имал страст към Япония и винаги съм си казвал „Япония, това е невъзможно!“ Имах толкова голяма мотивация, че да се хвана почти за невъзможното.“

В последните години Япония предоставя все по-добри условия за кандидатстване – с програми на английски език и с гъвкави финансови условия. Най-търсените специалности са свързани с бизнеса и икономиката, а също и инженерните, сред които и модерната напоследък – мехатроника.

Емил Петков – маркетинг-мениджър: „Повечето университети предлагат стипендии, които, разбира се, не се дават даром, човек трябва да се потруди – да има добра академична подготовка, отлични оценки и участие в извънкласни дейности“.

Годишната такса в японските университети е между 12 и 15 000 щатски долара, като навсякъде има осигурено общежитие. При пълна стипендия обаче обучението е безплатно, а при високи постижения се получава и държавна издръжка.

„Тъй като имам 75-процентова стипендия… получих възможността да не плащам тази голяма сума. Бях изненадан, че беше долу горе като в Европа кандидатстването, мотивационно писмо трябваше да напишем, имаше и оценки от 11-ти клас, тъй като беше по-рано записването“, сподели Даниел Симеонов.

Заради пандемията от COVID-19 засега Даниел е в България и учи в електронна среда.

„Доволен съм като цяло от онлайн обучението, единственият недостатък е, че 3.00 ч. сутринта ми започват часовете, тъй като 3.00 часа наше време е 9.00 часа японско време“, заяви Даниел Симеонов.

И тази година най-висок е интересът на младите хора към университетите в скандинавските страни, тъй като там се предлагат програми на английски език, а образованието е безплатно. След тях най-предпочитани остават учебните заведения в Германия и Франция.

Източник: https://bntnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top