fbpx
Начало » България » Всеки четвърти в Пловдивска област е с висше образование

Всеки четвърти в Пловдивска област е с висше образование

Всеки четвърти в Пловдивска област е с висше образование. Това сочат данните от преброяването на населението през 2021 година, като броят на лицата завършили университет е 149,2 хил., съобщи Валентин Точев, началник сектор „Статистика на предприятията“ към Териториално статистическо бюро – Юг. В сравнение с предходното преброяване през 2011 година относителният дял на хората с висше образование се увеличава с 5,8 процента. Проучването сочи, че жените с висше образование са 29,2 на сто, а на мъжете – 20,8 процента.

Относителният дял на лицата с висше образование в градовете е два и половина пъти повече от този в селата. В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в община Пловдив, следвана от общините Родопи и Сопот, а най-нисък е в общините Раковски, Садово, Съединение и Калояново.

При жителите на областта с най-висока степен „средно образование“ 64 на сто са завършили професионални програми, включващи придобиването на втора или трета степен на професионална квалификация, или еквивалентните в миналото техникуми и средни политехнически училища. Професионалното средно образование е по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

Продължава положителната тенденция на намаляване на хората с ниско или без образование, сочи статистиката. Завършилите начално образование са 36,2 хил., започналите, но незавършили начално образование – 27,5 хиляди и никога не посещавалите училище са 4,9 хиляди. Най-висок е относителният дял на неграмотните в общините Перущица, Лъки и Раковски, а най-нисък е в община Сопот.

Извън участие в образователния процес в Пловдивска област към септември 2021 година са 2232 деца в задължителната училищна възраст – от седем до 15 години.

 

източник: www.bta.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top