fbpx
Начало » България » Всеки втори учител страда от хронично недоспиване, 75% не намират време за спорт

Всеки втори учител страда от хронично недоспиване, 75% не намират време за спорт

  • bobi
  • 18 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Всеки втори учител страда от хронично недоспиване, 75% не намират време за спорт

Всеки втори учител у нас страда от хронично недоспиване, а 75% не намират време и мотивация да спортуват. Това се отразява върху професионалното прегаряне, от което страда 60% от гилдията. Данните бяха оповестени днес на научна конференция, която дебатира стреса при педагогическите специалисти по повод национално представително проучване на Пловдивския университет, финансирано от МОН.

В изследването са участвали 1000 учители от цялата страна. Административната тежест, взаимоотношенията с децата – агресията и апатията у тях, както и трудностите в общуването с родителите са основните причини за бърнаут синдрома.

„Наблюдаваме неспособност за ясен диалог. Учителите са утвърдени в професията си и често застаряващи, а профилът на ученика е вече е различен. Той не е някогашното покорно дете, за което преподавателят е безспорен авторитет. Учениците са търсещи, знаещи, правилата на играта са променени”, казва ръководителят на изследователския екип доц. Юрий Янакиев.

8% от педагогическите специалисти са с рискови нива на синдрома бърнаут, а 23% са в начална фаза. Тези данни показват по-високи нива в сравнение с всички останали професии у нас. Съпоставими са само със състоянието на лекарите и медсестрите, както и на журналистите.

Най-много умора според резултатите от проучването са натрупали учителите на около 50-годишна възраст, които са с повече от 20 г. стаж в системата. Другата изключително уязвима категория се оказват преподавателите между 30 и 35 години. Според Янакиев това е възрастта, в която в днешно време се създават семейства и деца. Така учителят, който прави решаваща крачка в личния си живот, се оказва прекомерно физически и емоционално претоварван, особено на жените, а те доминират в образователната система.

Авторите на изследването дават и препоръки за справяне с хроничния стрес на работното място. Едно от предложенията е учителите да бъдат запознати със симптомите на професионалното прегаряне, за да могат да разпознават това състояние и да потърсят невременна подкрепа. По думите на Янакиев тази подкрепа е особено необходима за младите, които влизат в  професията с изключителен ентусиазъм и огромни очаквания.

„Когато влиза млад човек, говорим за т. нар. „меден месец”. Обикновено при прекалено емоционално встъпване в професията следва разочарование от трудния диалог, средата, консервативността на системата, отношенията с по-опитни колеги и големия брой деца”, обясни доц. Юрий Янакиев.

Препоръката е да се правят редовни диагностики на професионалното прегаряне, както и да се изработят стратегии за повишаване на устойчивостта. Това включва подобряване на уменията за общуване с родителите, тъй като педагозите трудно се справят с кризисни ситуации.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която присъства на конференцията, коментира, че учителската професия изисква отдаденост и енергия и хората, които работят с душа и сърце, намират начин да се справят.

„Учителите подлежат на задължителни прегледи, но бърнаут е елемент, който трудно би се доловил в рутинните диагностики на службите по трудова медицина“, каза още Михайлова.

Източник: http://u4avplovdiv.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top