fbpx
Начало » България » Военноморското училище отново в топ 5 на най-добрите морски университети

Военноморското училище отново в топ 5 на най-добрите морски университети

  • bobi
  • 09 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Военноморското училище отново в топ 5 на най-добрите морски университети

Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна е отново в челната петица на най-добрите морски университети в света в класация на международна организация, изготвена през миналата година. Това каза днес началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров пред гостите на тържеството по случай 142-ата годишнина от създаването на учебното заведение, съобщава БТА.

По думите му ВВМУ е поставено на 4-о място в света. През отминалата година училището е и пресертифицирано от японското министерство на транспорта за следващите 5 години като институция с високо качество на морското образование. Тази оценка дава възможност на възпитаниците на ВВМУ да плават под японски флаг, без да полагат допълнителни изпити, посочи Медникаров.

Предстои да завърши първият випуск военни лекари, обучавани по съвместната програма на Морското училище, Медицинския университет във Варна и ВМА. По думите на Медникаров в момента абсолвентите карат своите държавни стажове и полагат последните си изпити.

Началникът на ВВМУ акцентира и върху придобиването на кораба „Св. св. Кирил и Методий“, който извършва първото си плаване към Антарктида. Той изрази убеденост, че мисията ще приключи успешно.

Медникаров допълни още, че предстои довършването на дълбоководен басейн на училището. Освен това то вече разполага с хеликоптер тренажор.

Възпитаниците на ВВМУ бяха поздравени и от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подчерта, че освен високото ниво на подготовка, Морското училище възпитава младите хора на родолюбие. И в живота, и във войната побеждава не този, който е най-образован, а който е мотивиран и обича родината си, посочи Михайлов Той пожела на младите хора воля, целеустременост и знания, за да преодоляват изпитанията по пътя си.

Празникът днес уважиха представители на местната и държавната власт, на академичната общност, морския бизнес, офицери. Сред гостите бе и началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Морското училище е създадено на 9 януари 1881 година, като за инициатор на формирането му се счита капитан-лейтенант Александър Конкевич, завеждащ флотилията и морската част на Княжество България. В началото то отваря врати в Русе. След 1900 г. е преместено във Варна. През 1949 г. негов патрон става Никола Вапцаров, който е сред възпитаниците му от випуск 1926 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top