fbpx
Начало » България » Владо Димов: За развитието на един певец са много важни музикалните инструменти

Владо Димов: За развитието на един певец са много важни музикалните инструменти

  • bobi
  • 13 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Владо Димов: За развитието на един певец са много важни музикалните инструменти

Влади Димов е български изпълнител и преподавал „Поп и джаз пеене“ в НМА проф. „Панчо Владигеров“. Стартира своята кариера преди много години в музикалния формат “Music Idol”, а към днешна дата е самостоятелен артист.

Много хора в България искат да се занимават с музика. Наистина ли имаме толкова много певци?

Да, имаме много талантливи изпълнители, а сме само 7 милиона! Искат да се занимават с музика, но това е нещо, с което се започва от ранна детска възраст и му се отдаваш цял живот! Много хора искат да пеят и си мислят, че е лесно, но зад пеенето стоят много години упорит труд! Не става с няколко урока по пеене.

Ти си вокален педагог… Преподаваш поп и джаз пеене 10 години в НМА проф.“Панчо Владигеров. Какво научи за тези 10 години преподаване?

Не е лесно да работиш с певци! Отнемат много от енергията ми и въпреки това аз се раздавам и правя всичко за тях, за да станат добри изпълнители! Всички се учим, докато сме живи, и винаги има какво да научим, дори в сферата, в която сме най-добри.

Кое е най-основното, което младите трябва да знаят за пеенето?

В основата на пеенето са музикалните инструменти! Те са първата крачка към пеенето и най важният елемент преди да започне човек да се учи да пее! Пианото е инструмент, който развива слуха и е задължителен, а много от децата и студентите не го разбират! Няма певец в световен мащаб, който да не може да свири на музикален инструмент.

Какво е най-важното, което трябва да научат твоите студенти за тези 4 години?

Много са важните неща, на които ги уча! Първото е да бъдат хора и това че ще станат певци не значи, че са нещо повече от другите, защото има такива, които се самозабравят.

Пеенето повече талант или повече работа е?

Талантът е важен, разбира се, но той трябва да се развива и затова трябва да бъдат упорити да работят и да не се отказват.

Как може един човек да разбере, че може да пее – явно доста хора нямат реална оценка върху качеството си на пеене?

Ами може да разбере, като го чуе вокален педагог, например. Аз самият разбрах, че искам да пея, когато бях на 20! Но започнах да свиря на пиано, още преди да навърша 5 годинки. После в музикалното училище свирих на контрабас и китара.

Искам да подчертая, че за развитието на един певец са много важни музикалните инструменти пиано и китара.

Защо се получава в България така – изчезва класическия поп с качествено пеене и на нейно място идва рап и припяване с обработка на гласа?

Има една тенденция да се налага определен стил в последните години. Защо става така не знам, но мога да предположа – Има доста радиа, които не са български и те налагат да звучат повече рап песни! Тоест идва отвън и тук навлизаме в политиката.

Музикалните формати повече пречат или помагат за изграждането на певеца?

Музикалният формат не пречи на изпълнителя, а само може да му помогне за неговото развитие! Продуцентът може да му попречи след приключването на дадения формат! Лошото е че във форматите им казват че са уникални, докато не приключи формата, и след това тези уникалните остават на улицата! И пак казвам – за 2, 3,4 месеца не се става певец!

Ти също си певец и артист. По-сладко е да преподаваш или да пееш?

И двете неща ме зареждат и се радвам, че имам тази възможност! Щастлив съм, когато видя израстването на моите студенти! Обичам да пея и ще пея, защото го правя със сърце и когато някой дойде при мен и ми каже че съм го докоснал с дадена песен ме прави истински щастлив човек!

Издай нещо около себе си. Скоро ще чуем ли някоя нова твоя песен?

Декември пуснах по радиата, както и по някои музикални телевизия, клипа на песента „Тези дни“. В момента подготвяме концерта на Тоника Домини в зала Арена Армеец, който ще е през април! След това ще подготвя новата си песен, която мисля да е дует, живот и здраве!

Интервю на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top