fbpx
Начало » България » Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с делегация на Руското историческо общество

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с делегация на Руското историческо общество

  • bobi
  • 09 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с делегация на Руското историческо общество

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 делегация на Руското историческо общество, която е на посещение в България по повод 144-годишнината от Плевенската епопея. Акцент в разговора беше предстоящата 145-годишнина от обявяването на Руско-турската освободителна война, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

В рамките на срещата бяха обсъдени различни идеи за съвместното отбелязване на годишнината в България и в Русия. Начертани бяха планове и за честването на 150-ия юбилей през 2027 г., за което ще бъде създаден специален инициативен комитет.

С одобрение бяха приети идеите на вицепрезидента Йотова за богата програма от събития през следващите пет години, които да ознаменуват юбилея и да представят Руско-турската война от различни аспекти. Сред идеите са: поредица от научни конференции; представяне на неизследван архив от документи; участие на представители на Българската и Руската православни църкви; представяне на медиците, участвали във войната; представяне на приноса на руски общественици и културни дейци; съвместни експозиции на български и руски музеи; представяне на ролята на европейската мисъл в годините преди и след войната.

Единодушно беше мнението, че младите хора трябва да бъдат привлечени за по-активно участие в отбелязването на годишнините, да се буди у младото поколение интересът към историята, която е извор на гордост.

В срещата участваха и посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова и лидерът на АБВ Румен Петков, по чиято покана делегацията на Руското историческо общество е на посещение у нас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top