fbpx
Начало » България » Винаги има изход, винаги има смисъл!

Винаги има изход, винаги има смисъл!

  • bobi
  • 14 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Винаги има изход, винаги има смисъл!

Всички ние прекарваме изключително много време на работното място. 40-часовата работна седмица (плюс времето, което ви е необходимо, за да стигнете до офиса), запълва по-голямата част от времето, в което сме будни. Идеята, че може да прекарате всичко това време на място, което не харесвате, работейки по задачи, които не можете да понасяте, е меко казано плашеща.

Най-добрия съвет, който мога да ви дам, ако сте се попаднали в подобна ситуация, е просто да напуснете, но какво знаем, не всеки може да си позволи да вземе подобно решение с лека ръка. Може би живеете в регион, в който тази работа е единствената, която отговаря на вашите умения, познания и способности. Може би в момента имате остра нужда от парични средства и не можете да си позволите да напуснете и да рискувате да останете без работа. Причините да останете на работно място, което всъщност мразите, са много повече, отколкото си мислите.

Какво обаче може да направите, ако ви се налага да останете на тази ненавиждана от вас работа?

Говорете за вашата работа

Както вече казах, има много причини да се задържите на работно място, към което не сте особено привързани, но пропуснах да отбележа, че потенциалните причини да мразите работата си не по-малко. Може да сте случили на ужасен шеф, който си приписва заслугите за вашите постижения или пък на такъв, който никога не е доволен от работата ви. Може вече да не вярвате в мисията на фирмата или пък нейните ценности да са се променили през годините и вече да не отговарят на вашите. А може и просто задачите, които изпълнявате във вашето ежедневие, да не са ви особено приятни.

В тези случаи, първото нещо, върху което трябва да се замислите, е дали има човек в компанията, с който да поговорите за вашата работа. Това може да бъде вашия началник (ако имате добри взаимоотношения), друг мениджър, ваш колега или някои от отдел Човешки ресурси. Не е необходимо този разговор да започва с това, че мразите работата си. Може първо да поговорите за неща, които бихте искали да правите, за да си върнете мотивацията и страстта.

Има множество причини да потърсите човек, с когото да говорите за вашите проблеми, надежди и желания в професионален план. В крайна сметка, няма човек, който да може да ви помогне, ако не знае какво искате и от какво имате нужда. Когато споделяте с другите нещата, с които искате да се занимавате във вашата работа, вие им давате едно наум, когато се открие подобна възможност. В допълнение към това, хората, с които говорите, може да ви насочат към умения и компетентности, които трябва да придобиете и развиете, за да постигнете целите си. Ще откриете, че работата ви не е толкова неприятна, ако сте вече сте направили първата стъпка по пътя към желаната позиция.

Намерете смисъл другаде

Понякога в работата няма човек, на който да можете да доверите вашите притеснения и тревоги. В този случай, трябва да потърсите смисъл извън преките си задължения. Ако имате деца например, може да се включите в някакви училищни дейности, които изискват участието на родители. В по-общ план, може да се захванете с най-различни граждански, религиозни или образователни групи, които се нуждаят от всичката помощ, която могат да получат. Много от тези организации може да имат нужда от човек със специфичния набор от умения, с които вие разполагате.

Инвестирането на време в подобни дейности може да ви свърже със съмишленици и да открие пред вас каузи, които могат да внесат нов смисъл в живота ви. Социалните взаимодействия и усещането за това, че сте част от нещо по-голямо, могат да ви дадат  чувството, че усилията ви допринасят за нещо важно. В допълнение към всичко това, новите контакти могат да открият пред вас врати за професионално развитие, за които дори не сте мислили.

Преценете докъде се простират границите ви

За да разберете дали нямате възможност да напуснете работата си, или просто се страхувате от промяната, трябва да прецените до къде точно се простират вашите възможности, отговорности, ангажименти и финанси. Има случаи, в които човек не може да си позволи да рискува сигурният източник на приходи в името на преследването на някаква мечата.

Съществуват обаче и ситуации, в които можете да си позволите да живеете с по-малко средства за известно време или пък да говорите с вашата половинка за ограничаване на семейния бюджет. В моята книга „Bring Your Brain to Work“ разказвам историите на хора, изправени пред големи промени в техните кариери. Един от тези хора беше взел решението, че може да се примири с по-нисък стандарт на живот, ако за сметка на това има работа, която го кара да се чувства щастлив. Той дискутирал идеята си с неговата съпруга и двата заедно стигнали до решението, че по-ниските доходи няма да бъдат проблем. С течение на времето той установил, че е много по-щастлив в новата си работа и дори е намерил нови начини за осигуряване на допълнителни доходи чрез дейности, които му позволяват да използва своя опит, знания и умения.

Това, което искам да кажа, е, че когато анализирате обстоятелствата, които ви карат да се чувствате в капан на работното си място, вие откривате възможности, които преди не сте осъзнавали, че съществуват. Вместо да гледате на промяната в кариерата като на някаква абстракция в далечното бъдеще, помислете за конкретните действия, които трябва да предприемете, за да я превърнете в реалност, и последиците, които могат те могат да ви донесат.

Източник: https://www.manager.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top