fbpx
Начало » България » Вижте пълните инструкции за матурите на 15 юни

Вижте пълните инструкции за матурите на 15 юни

  • bobi
  • 08 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Вижте пълните инструкции за матурите на 15 юни

Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град Ваня Кастрева изпрати стриктни инструкции до директорите на всички училища за начина на провеждане на матурите.

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на 17 юни е националното външно оценяване за седмокласниците по математика.

Изпитите ще започнат в 9.00 часа, едновременно за всички ученици и те трябва да пишат с химикал в черен цвят.

Всяка година по това време във всички училища, обучаващи ученици в седми клас, се организират родителски срещи и се разяснява на „тревожните родители“ предстоящото.

„За Вас, директорите и учителите, както и за екипа на РУО в София-град, то се случва за пореден път, но за родителите и учениците е за първи. Много са притесненията и въпросите, на които Вие и Вашите екипи давате отговор. Това трябва да се случи и сега. Вярвам, че ще намерите оптималния начин нужната информация да стигне своевременно до всеки родител на седмокласник“, пише в инструкциите.

Подчертава се, че живеем в извънредни времена, които изискват гъвкавост и отговорност – в решенията, в рутинните действия, в грижата за живота и здравето на всички.

„Нека направим всичко по силите си, организирането на изпитите от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас, и кампанията по прием на ученици в осми клас, да протече така, че всеки ученик да успее да покаже на изпитите всичко, което е научил досега и да намери място в желаната от него паралелка и училище, като предприемем всички необходими мерки да запазим неговото здраве и здравето на всички учители и служители, които ще бъдат ангажирани“, призовава Ваня Кастрева директорите на столичните училища.

Началникът на РУО в София-град отбелязва, че предвид епидемичната обстановка, тази година няма да се проведе традиционната работна среща с директорите на столични училища. Затова Ваня Кастрева е подготвила презентация, която ще може да е в „подкрепа и помощ“ на училищните директори за организирането на спокойна и ефективна кампания за приема след седми клас.

Формално националното външно оценяване по български език и литература, и по математика, в седми клас е в две части, но изпитът е единен. Тоест – „НВО е 1 част + 2 част“.

За работата по всяка от частите учениците имат определено време и след изтичането му трябва да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят отново по нея. Между двете части няма почивка. Седмокласниците могат да излизат от стаята едва след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика.

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас ще се състои на 15 юни от 9.00 часа. Първата част ще съдържа 25 задачи по БЕЛ от три вида: 18 със структуриран отговор, 6 с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. На тях седмокласниците трябва да отговорят за 60 минути, а допълнително 30 минути ще има за децата със специални образователни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ ще е за създаването на текст – преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Националното външно оценяване по математика в седми клас ще се състои на 17 юни, отново от 9.00 часа. Първата част от изпита ще включва 20 задачи от два вида: 18 със структуриран отговор и 2 с кратък свободен отговор. За решаването им седмокласниците ще имат 60 минути, а за децата със СОП са предвидени още 30 минути.

Във втората част от изпита по математика ще има три задачи с разширен свободен отговор, които трябва да се решат за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

На изпитите трябва да бъде осигурена спокойна атмосфера и самостоятелно работно място за всеки ученик при спазването на необходимите противоепидемични мерки.

Необходима е прецизност в работата на квесторите, като не трябва да се допуска присъствието на учители, които преподават на учениците от класа, се препоръчва в презентацията.

Максималните точки от външното оценяване по български език и литература, и по математика, са 100 на всеки от изпитите и те няма да се превръщат в оценка от шестобалната система.

Учениците от седми клас ще работят върху изпитни комплекти с уникален баркод, подобен на този за държавните зрелостни изпити.

Изпитният вариант за седмокласниците се определя в деня на изпита. Изпитните материали за НВО по математика ще съдържат лист с формули, който се раздава с изпитните материали за първа част и се използва от учениците в двете части на изпита.

Максималният брой точки от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас е 100 точки. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система.

Проверката и оценяването на всички засекретени изпитни работи на седмокласниците ще се извърши в електронна среда, като на държавните зрелостни изпити, се посочва в презентацията. В нея се уточнява, че резултатите от НВО в седми клас трябва да са готови до 29 юни.

„Балът за класиране е сбор от точките от НВО + оценки, превърнати в точки по 2 предмета /по решение на Педагогическия съвет /ПС/ на съответното училище/ от свидетелството за основно образование /възможен е и трети елемент по решение на ПС + точки от олимпиади и/или състезания от календара на Министерството на образованието и науката/.

Класираните ученици на първите три места на националните олимпиади по БЕЛ и по математика са с резултат съответно 100 точки и директно се въвеждат в системата /не е необходимо да се искат удостоверения за класиране, получени лично от МОН/.

Как ще се осъществява приемът на седмокласниците в гимназиите след завършено основно образование?

„Издаването на свидетелствата за основно образование на седмокласниците ще е до 3 юли 2020 г. Когато ученик не се яви на НВО, участва в класирането само с оценките от свидетелството за основно образование. В класирането може да участват и ученици от училища в чужди държави“, се съобщава в презентацията на РУО в София-град.

В нея се информира, че подаването на заявление за участие в приема в гимназиите след седми клас ще е само по електронен път. Всички училища, в които има седмокласници, трябва да подпомогнат родителите при необходимост, както и да проследят подаването на заявление от всички ученици.

Училищата, определени за гнезда, трябва да подпомогнат всички родители, потърсили помощ при попълването и електронното подаване на заявленията при спазването на необходимите противоепидемични мерки.

Заявленията за участие във втория етап на класирането се подават в училището, в което ученикът е приет на първото класиране. Неприетите ученици участват автоматично.

Нови заявления, с пренаредени желания, могат да се подават за третия етап на класирането за прием в гимназиите след седми клас.

Заради извънредното положение и промяната в датата на изпитите в седми клас от тях отпадна учебен материал по български език и литература, и по математика.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на 5 май съобщи новите дати за изпитите в седми клас и в 12-и клас. Той обяви тогава и учебния материал, който отпада от тях през тази година заради извънредното положение и дистанционното обучение на учениците.

От МОН съобщиха тогава, че „в условията на извънредната ситуация и предвид различната скорост на преподаване в отделните училища, в изпитните материали за изпитите от НВО в края на седми клас, които ще се провеждат през настоящата учебна година, няма да се включва определено учебно съдържание“.

За националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас отпадна учебният материал за сложно съставно изречение; сложно смесено изречение, „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов; „Неразделни“ от Пенчо Славейков; „Заточеници“ от Пейо Яворов; „По жътва“ от Елин Пелин и „По жицата“ от Йордан Йовков. За НВО по математика в края на седми клас няма да бъдат включени теми за неравенства – линейни неравенства с едно неизвестно; неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания; неравенства между страни и ъгли в триъгълника; неравенство на триъгълника; моделиране с неравенства; успоредник, видове успоредници – правоъгълник, ромб, квадрат.

Източник: https://dnes.dir.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top