fbpx
Начало » България » Вижте по колко ученици се падат на един учител в ЕС

Вижте по колко ученици се падат на един учител в ЕС

  • bobi
  • 10 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Вижте по колко ученици се падат на един учител в ЕС

На всеки учител в Европейския съюз се падат средно по 13.6 ученици в системата на началното образование, показват данните на Евростат.

В България съотношението е само с 0.1 процентни пункта по-високо от средното за ЕС – 13.7 деца на един учител.

Актуалните данни са от 2018 г., когато в системата на началното образование са се обучавали 24.5 милиона ученици (в 27-те държави от ЕС без Великобритания). Броят на учителите пък е 1.8 милиона.

Най-много ученици се падат на румънските учители – 19.5 на човек, следвани от тези в Чехия и Франция (по 19.2).

Най-ниското съотношение пък се наблюдава в Люксембург (по 9 ученика на учител), Гърция (9.2) и Полша (9.6).

Спрямо предходната година (2017) средното съотношение в Европейския съюз намалява от 14.3 но 13.6.

Евростат уточнява, че системата на началното образование е предназначена да даде на децата базови познания по четене, писане и математика, както и да ги запознае с първите стъпки в основните хуманитарни и природни дисциплини, като география, история, биология, физика, химия, рисуване и музика.

Децата постъпват в образователната система между 5 и 7-годишна възраст в различните държави, като началното образование обикновено продължава 6 години, но може да варира между четири и седем.

Освен това статистическата служба изрично подчертава, че съотношението между учители и ученици не бива да се бърка със средната големина на класовете, тъй като то отразява само броя им, без да взима предвид критерии като по-малкия размер на групите от деца със специални потребности, както и разликата в учебните програми, както и броят на учебните часове по всяка отделна дисциплина.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top