fbpx
Начало » България » Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

  • bobi
  • 25 авг. 2022
  •  Коментарите са изключени за Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

„Слово и памет в одата „Паисий“ на Иван Вазов“. Това бе темата, по която писаха зрелостниците, които избраха да създадат интерпретативно съчинение на държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от МОН.

Съчинението, което е върху изучавана творба, предполага младите хора да формулират ясна теза по темата, да я аргументират, а също и да коментират използваните изразни средства. Втората възможност по 41. задача беше да се пише есе със заглавие „Съмненията – приятели или врагове“. Темата не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения. И в двата варианта от зрелостниците се изискваше да създадат текст в рамките на 4 страници.

В частта, чрез която се проверява познаването на изучаваните произведения и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „История“ на Н.Й.Вапцаров, а като неизучаван – „Бойното поле при Сливница“ от Иван Вазов.

На днешния изпит се явиха 6111 души. В МОН до момента има информация за две анулирани работи (във Велико Търново и Враца). До 8 септември ще са готови резултатите от изпита. Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка „Среден (3)“.

Вижте отговорите от матурата по БЕЛ тук:

Утре (26 август) ще се проведе изпит по профилирани предмети, избрани от зрелостниците, както и за придобиване на професионална квалификация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top