fbpx
Начало » България » Вижте кога ще се възобнови присъственото обучение

Вижте кога ще се възобнови присъственото обучение

  • bobi
  • 26 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Вижте кога ще се възобнови присъственото обучение

На заседание на Отрасловия съвет в средното образование днес беше прието възобновяването на присъствения учебен процес да започне на 4 февруари за учениците от седми, осми и 12-и клас, за две седмици. След това, за две седмици, се възобновява присъственият учебен процес за учениците от пети, десети и 11-и клас, а следващите две седмици – за шести, девети и 12-и клас.

Решението е консултирано и прието от Националния оперативен щаб, съобщиха от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, с председател Янка Такева.

Според СБУ, Отрасловият съвет е упълномощил министъра на образованието и науката да разговаря с Националния оперативен щаб, за да защити позицията за диференциран подход при възстановяването на образователния процес в присъствена форма, особено за малките населени места и за училищата с малък брой паралелки.

Било е решено Министерството на образованието и науката /МОН/ да събере, обобщи и представи на социалните партньори информация колко учители разполагат със служебни лаптопи, таблети или с други средства за електронна комуникация, но не по-късно от 5 февруари.

Отрасловият съвет е подкрепил политиката приоритетно да се възстановяват дейностите в отраслите „Образование“, „Култура“ и „Спорт“, свързани с децата и учениците. На заседанието е била обсъдена информация за бюджета за 2021 г. и е била дадена добра оценка за увеличението на единните разходни стандарти и на определените средства за увеличение на работните заплати, с които се обезпечават финансово всички договорености в Колективния трудов договор /КТД/ и анексите към него. Било е обсъдено също в „бюджетната процедура за 2022 г. да се отстоява увеличение с 15 процента на разходите за системата на средното образование“.

От СБУ съобщават, че е било решено „МОН да изпрати писмо до директорите на образователни институции, с което да препоръча изплащането на договорените, в чл. 50 на КТД от 17 август 2020 г., 30 лева за консумативи при работа в електронна среда да се извършва авансово от бюджета на образователната институция“.

Средствата ще бъдат възстановени с приемането на съответната национална програма. Приети са били и представените национални програми в образованието, като към всяка да се разработи финансово обезпечен механизъм за публичност и информираност. Отрасловият съвет е решил „МОН да извърши проверка за стриктното спазване от страна на директори на образователни институции относно предоставянето на десетте дни отпуск за възстановяване след преболедуване от COVID-19, в срок до три месеца от боледуването“.

Следващият Отраслов съвет ще е на 5 февруари. В него ще участват и началниците на РУО, за да информират за създадената организация за тестването и ваксинирането на педагогическите специалисти и на непедагогическия персонал в регионите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top