fbpx
Начало » България » Вижте какви са мениджърските възнаграждения в България за 2018

Вижте какви са мениджърските възнаграждения в България за 2018

  • bobi
  • 11 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Вижте какви са мениджърските възнаграждения в България за 2018

Възнагражденията и нивата на Управляващите Директори (с изключение на чуждестранните такива) са запазили нивата си, това сочи годишен анализ на възнагражденията на топ мениджърите на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА). Данните показват незначителното увеличение, което не създава важни предпоставки за промени, а по-скоро отбелязва инфлационната зависимост между възнаграждението и икономиката. В същото време, местните ръководни кадри са част от регионални структури, чийто обхват и мащаб не се разрастват до степен, в която да провокират значителна промяна.

Анализът е базиран върху проекти за директно търсене на висши и средни мениджърски позиции, които са били възложени на членове от БЕСА и не следва да се приема за изчерпателен и представителен. Включените в него компании са с персонал над 300 служители и оборот над 10 милиона евро. Целта на изследването е да покаже текущите тенденции и промени, касаещи нивото на възнаграждение на организационните лидери, съпоставяйки данни от настоящата и предходната година.

Според анализа на БЕСА, по-големи отклонения от средните стойности се наблюдават в зависимост от сектора, собствеността  и размера на компаниите, както и в прилагането на фирмени стратегии. Интересното е, че данните показват, че разликата в заплатите в нетно изражение на чуждестранните мениджъри и българските лидери все повече се стопява. Разграничението идва по-скоро от бонусите за изпълнение, предоставяне на акции или опции и допълнителни придобивки. Такива могат да бъдат представителни функции, участие в програми за развитие и обучение (вкл. магистратури), членства в организации, гъвкавост при командировки и пътувания, лична и семейна грижа.

Най-високо платена след Управляващия Директор стои позицията на Ръководител локални операции/Директор център – позиции, които най-често изискват предоставянето на услуги за външни клиенти или вътрешно за различни подразделения (ITO, BPO, KPO, VBPO, FAO, HRO организации). Когато става въпрос за технологичния сектор, тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени в зависимост от нивото на бизнес услугата, използваната технология, екипа, който трябва да бъде ръководен, както обхвата и мащаба на работната позиция, показва анализа на БЕСА.

Позицията на IT директор e също толкова „поскъпнала“, както и Ръководител локални операции, като тенденцията е видима във всички във всички отрасли – ИТ поддръжка, продуктови софтуерни компании, фирми с вътрешни ИТ отдели, центрове, предоставящи (не само) ИТ услуги. Предизвикателството при подбора на кадри за тези роли остава в намирането на хора с лидерски компетенции и специфични компетенции и технически умения. Наблюдава се нарастване при търсенето на висши и средни мениджърски позиции с експертен опит в секторите на кибер и информационната сигурност. Други позиции, които покачват нивото си на значимост за компаниите са, Chief Digital Officer и Chief Transformation Officer. Поради тези причини, БЕСА очаква нарастващо търсене на професионалисти с гореспоменатия опит през следващите няколко години.

Плант мениджър/директор остава една от топ 5 най-високо платени позиции, като това е резултат от голямата активност и конкурентност в промишления сектор, наблюдавана през последните години. Нови фирми са навлизали на пазара, други са инвестирали в разширяване на мощности, а трети са стартирали изцяло нови производства. Това са причини за засиленото търсене на кадри, дори и извън България. Въпреки това, БЕСА очаква тази тенденция да не е водеща на пазара през следващите години, тъй като с днешна дата се наблюдава забавяне на откриване на нови производства.

Друга интересна тенденция, която отчитат от БЕСА, е, че заплащането при позициите Плант мениджър се е увеличило съобразно със средното увеличение на пазара, докато в същото време нивата на Оперативен директор в производството намалява. Причината е по-малко такива проекти през годината при същите или по-ниски нива, в зависимост от мащаба на предприятието.

Подобна низходяща тенденция се забелязва и при заплащането на лидерите на Верига на доставки. Нивата се задържат, а обвързаността им с променените изисквания към позицията предвещава намаляване на средното възнаграждение в сектора. Мащабът и сложността на ролята се променят поради все по-често използваните 3PL и 4PL доставчици и външни складове.

Позицията Финансовият Директор, заедно с тази на Търговски директор запазват нивото си, сходно с това на Плант мениджър. И двете позиции се развиват с нормалните за пазара темпове и запазват значимостта си като основни за бизнеса. Това, което от БЕСА отбелязват, е, че движението при Финансовите директори е било по-сериозно, отколкото това при Директор Продажби. Повечето от големите търговски организации са претърпели малко промени и то едва в последно време. Това оказва влияние върху нивото на работните заплати, но възнаграждението на Търговските директори остава зависимо основно от вариращата част от възнаграждението (бонуси).

Ролята на Маркетинг директора на местно ниво не е показала изменения през последната година – нито като активност, нито като възнаграждение. Наблюдават се промени, произтичащи от инфлацията на заплатите, но това засяга основно позиции под Ръководителя на маркетинг организацията. Както при повечето поддържащи функции, ролите стават по-тесни и оперативни, ограничените от хъб/регионална структура. Последните няколко години показват, че нужда от иновации и креативен подход има единствено при позиции, свързани с развитие на каналите за продажба. Само в локални компании може да се наблюдава цялостен, интегриран маркетинг подход и разработване на нови продукти. Следвайки световните тенденции на дигитализация във всяка една дейност, БЕСА очаква да нарасне търсенето именно на управленски опит в дигиталния маркетинг, мулти-ченъл маркетинга, и познаване на социалните платформи.

Интересно е, че позицията на Директор човешки ресурси става все по-ценна, тъй като в днешно време е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и следователно – бизнеса. Възнаграждението надминава нивата на средната заплата при Маркетинг и Верига на доставки и продължава да расте, показват цифрите на БЕСА. Тенденцията се движи предимно от технологичния и производствен сектор, но предизвикателствата по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкова обострени, че правят познанията и експертизата в областта все по-ценни навсякъде.

Източник: https://www.economy.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top