fbpx
Начало » Бакалавър » Великобритания отвори врати за студенти, но не се отпускайте!

Великобритания отвори врати за студенти, но не се отпускайте!

  • bobi
  • 28 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Великобритания отвори врати за студенти, но не се отпускайте!

Най-после Великобритания свали ограниченията и това е повод за празненства в образователния спектър. Новите данни показват, че студентите са знаели предварително, че ограниченията ще паднат първи в Островната държава и затова са записани над 600 000 студенти през 2020-2021 г. Наистина впечатляваща стратегия, както на младежите, така и най-вече на образователните институции.

А ако трябва да сравним последните 3 месеца, през които се говори за отпадане на всички ограничения, то виждаме, че набирането на персонал в учебните институции е вдигнато с цели в 12 процента, като заявления. Единственият минус си остава сериозния спад на международните студенти от ЕС след Brexit.

Все пак Великобритания си има таргет, който в момента е изпълнени, а именно – през 2019-та правителството искаше 600 000 записани студенти – и ето вече ги има. Другото е да се удвоят парите за образование. Растежът трябва да бъде с 4% и разбира се – доста по-скромен от Австралия, например, които се радват на огромен растеж със цели над 17% международна студентска популация.

И все пак – анализатори споделят, че Brexit доста е ударил студентите от ЕС, но за сметка на това младежи извън Европа все повече искат да учат в Островната държава. Имало е тласък през изминалата година. Точните проценти на брой увеличение на студенти извън ЕС е 8%.

И макар доста позитиви да отчитат от образователното министерство, негативите също са големи. Спад с цели 40% има на младежи от ЕС – било то приети в учебно заведение или записали курсове. Повечето студенти от Европа предпочитат Нидерландия или Скандинавските държави – защото остават в ЕС и там отново се говори на английски език.

Интересна статистика показва, че броят на 18-годишните в Обединеното кралство нараства и това компенсира спада на търсене на студенти от ЕС според доклад на UCAS. Процентното отношение е 7% повече от предходната 2020-та година.

Общо 606 645 човека от всички възрасти са кандидатствали да учат висше образование пред 2021-ва година, което е с 5% повече от 2020-та година. Тогава пък е имало само 1% ръст спрямо 2019-та.

Според Келър Марчант, главен изпълнителен директор на UCAS, усилията на Великобритания са дали успех, макар всичките катаклизми. Устойчивата работа по време на пандемията накрая справедливо се възнаграждава.

Въпреки всичко Великобритания ще работи оттук нататък за нови мерки, с които да привлекат младежи от ЕС, като правителството трябва да направим нужното, за да насърчи студентите да се включат в кандидатстване за университети от Обединеното кралство. Били то с кампании или ниски такси, трябва да се работи отново за младежите от Европа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top