fbpx
Начало » Бакалавър » Вдигат се таксите в университетите в Англия от догодина

Вдигат се таксите в университетите в Англия от догодина

  • bobi
  • 24 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Вдигат се таксите в университетите в Англия от догодина

Студентите от държавите членки на ЕС, които искат да учат в университет в Англия, ще трябва да плащат по-големи такси от началото на академичната 2021-2022 г. заради Брекзит, съобщи британското правителство.

Мярката ще се отнася само за Англия и няма да важи за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Чуждестранните студенти са важен източник на приходи за британските университети. Те често плащат двойни, а дори и по-големи такси за най-престижните учебни заведения от британците.

Заради излизането на Обединеното кралство от ЕС в края на януари гражданите на ЕС и на другите страни от Европейското икономическо пространство и Швейцария вече няма да могат да се ползват с финансовите условия, прилагани за британските студенти.

„След решението ни да напуснем Европейския съюз, гражданите на ЕС, държавите от ЕИП (Европейското икономическо пространство) и швейцарски граждани вече няма да имат право на такса за жилище и за курсове за академичната година 2021/22“, заяви министърът на висшето образование Мишел Донелан.

Досега гражданите на ЕС се възползваха от същия статут като британските студенти, които могат да вземат заеми от правителството за покриване на такси до 9 250 британски лири (10 212 евро) годишно за редовен бакалавърски курс.

Увеличаването на таксите няма да се отнася за студентите, които започват обучението си през академичната 2020-2021 г. Това се дължи благодарение на преходния период след Brexit, който продължава до декември, заяви Донелан в писмено изявление до парламента.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top