fbpx
Начало » България » Важни промени, свързани с матурите, НВО и учебните програми

Важни промени, свързани с матурите, НВО и учебните програми

  • bobi
  • 25 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Важни промени, свързани с матурите, НВО и учебните програми

Министерството на образованието и науката предлага промяна в наредба, с която националното външно оценяване да се провежда – да има интегрирани тестове, съобщи на пресконференция министър Красимир Вълчев

„Български език и литература (БЕЛ) и математика са основните дисциплини, при тях в най-голяма степен може да се измери усвояването на компетентностите на учениците. Но те не са достатъчни – необходимо е да стимулираме учениците да придобият по-комплексни знания и умения, в това число и по природните и обществените науки, при които като че ли е най-трудно да мотивираме учениците. Предлагаме БЕЛ да бъде съчетан  с обществени науки, а математиката с природни науки, като тази промяна да влезе в сила от 2022-2023 година. Това дава възможност системата да бъде подготвена за тази промяна“, обяви Вълчев.

Според Вълчев тази промяна дава по-голяма възможност за прилагане на комбинация от знания по различните предмети.

„Предлагаме увеличение на часовете по математика с един час седмично. За географията и природните науки ще предложим промени, насочени към отпадане на излишна фактология, това което изисква заучаване, не изисква умения или пречи на придобиването им.  Важното е да се провокира интереса към учене, любопитството към света, посочи образователният министър. Не предвиждаме промени в прогамите по БЕЛ и история.“, уточни той.

Предлагаме в 5-и,6-и и 7-и клас да бъде създаден нов предмет – дигитални умения и креативност. По този начин надграждане знанията и уменията по компютърно моделиране, които учениците са придобили в 3-и клас. Днешното поколение деца ще живеят в ера, кояо ще изисква взаимодействие с изкуствен интелект. Дигиталната креативност ще бъде ключова за микса от знания и умения, която трябва да пробият тези деца, заяви министърът на образованието и науката., завърши Вълчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top