fbpx
Начало » България » Българско училище за пример – учебни заведения в САЩ черпят опит

Българско училище за пример – учебни заведения в САЩ черпят опит

  • bobi
  • 23 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Българско училище за пример – учебни заведения в САЩ черпят опит

Българско училище за пример – столичното 107 ОУ “Хан Крум” започна обмяна на опит с учебни заведения в САЩ. Целта е отвъд океана да вземат пример от България как да подобрят електронното си обучение и да се адаптират по-добре към епидемичната обстановка, разказва Нова телевизия.

Американският град Сиатъл е един от районите с най-качествено образование в САЩ. Но и там се слъскват със сериозни предизвикателства заради пандемията.  Българка, която работи в централата на “Майкрософт” в Редмънд, се обръща за помощ към колеги у нас.

“България беше една от страните, в които наистина съумяхме за много кратко време да организираме дистанционното обучение. И благодарение на опита, който направихме, тя ни потърси за съдействие, за да можем да споделим добри практики”, заяви Гергана Русева, експерт “Образование”, Microsoft България.

Оказва се, че между системите в България и в САЩ има значителни разлики.

“Не са могли да организират навреме обучението да бъде активно, тоест да имат двустранната връзка между учител и ученик, а са били с видеозаписи”, разказва Русева.

“Смело мога да кажа, че ние сме едно от малкото училища в България, които провеждаха часовете си в електронна среда синхронно”, категоричен е Данко Калапиш, директор на 107 ОУ “Хан Крум”.

Именно затова, като училище – партньор е избрано столичното 107-мо. Към него, две учебни заведения от Редмънд задават своите въпроси по предмети като изобразително изкуство, физическо възпитание и музика.

”Точно естетическия цикъл, който за тях се оказа много труден и непонятен как да бъде организиран. Това са три предмета, които трябва да промениш цялостно дизайна на урока, структурата на урока, методите, които използваш, за да бъдат вкарани и да бъдат на достъпно ниво в електронна среда”, твърди Калапиш.

А ефектът от консултацията е почти незабавен. “Един от колегите директори каза – още на другия ден събирам преподавателите не само по тези предмети, по всички, да покажа това, което вие правите – защото е отлично”, заяви директорът на столичното 107 ОУ.

“Много от уроците, които г-н Калапиш сподели като добра практика са интегрирани и сме изключително горди, че една малка част от българския know how е интегрирана в тези две училища и тази година те започват по съвсем различен начин”, категорична е Русева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top