fbpx
Начало » България » Българското образование?!

Българското образование?!

  • bobi
  • 29 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Българското образование?!

Българското образование.

Където децата ви пеят законите на Мендел за дихибридното кръстосване и чертаят таблици, с които да проверят с какви по форма зърна ще е 5-то поколение грах (не се бъзикам, проверете), но нямат идея какво да правят, ако се задавите, припаднете или си „глътнете“ езика. Където в час по ИТ си играят с PowerPoint по цяла година, сякаш е върхът на софтуерната индустрия, а не е пригодена за малоумници, а в същото не знаят какво е Java и каква е връзката с айфона им. Където в час по история комунизмът и всичките му зверства в България са засегнати 40 минути в 11-ми клас и за едно между другото в 7-ми клас.

Където в час по география и икономика ги напъват да зубрят в кое село край Видин се добива гипс, а в същото време не им се обяснява какво представлява пазарната икономика и защо светът се развива по-добре в условията ѝ. Където в гимназиалния курс по български език и литература се учи само… литература. Няма морфология, няма синтаксис, няма граматика. Разчитаме на това някой съвестен учител да ги застъпи.

Където в час по химия зубкат бариев сулфат каква на цвят утайка е (още не съм го виждал на живо това), но никой не им обяснява къде е проблемът с домашния казан за ракия. Където години наред минават в тъпкане на безполезни простотии, които в пъти надминават нивото за една нормална обща култура, за сметка на елементарни практически познания, необходими за един зрял човек. И така ще е, докато учебните програми се пишат от теоретици, които от предния вход на университета са го заобиколили и са влезли през задния като преподаватели, без да работят един час професията си. Комбинираме това с липса на всякаква педагогическа намеса, защото въпросните автори на гимназиални учебници в живота си са работили само с възрастова група 18+, и порнографията става абсолютна.

После се чудим защо като зрелостници излизаме полуграмотни и полуолигофрени, които не знаят какво е „мажоритарен“, а го гуугъл-ват. Всичко тръгва от онези 12 години, в които ние чертаем таблицата с граха, мечтаем да си купим утайка от бариев сулфат (защото е БЯЛА, пичове) и сме горди от знанията си, че в Кошава има гипс.

Източник: fakti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top