fbpx
Начало » България » Български ученици завоюваха пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика

Български ученици завоюваха пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика

  • bobi
  • 29 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Български ученици завоюваха пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика

Наши ученици с 5 медала от международна онлайн олимпиада по астрономия и астрофизика с виртуален домакин Колумбия. Децата спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал в конкуренцията на над 300 състезатели от 48 държави.

Явор Йорданов е златният медалист от олимпиадата. За него астрономията и физиката не са просто предмети в учебния план, а страст. Медалът спечелил в състезание от няколко тура – наблюдавал и измервал слънцето с програма, подготовката за която отнема години.

„Това което е много полезно на олимпиадите по астрономия е, че покрай подборите за международната олимпиада, се научих да боравя с телескоп, запознах се с небето“, разказа той пред БТВ.

Уроците за тази олимпиада започват преди години.

“Всички наши състезатели, които се явиха тази година са опитни олимпийци. Те вече имат няколко международни състезания свързани с физиката, астрономията и астрофизиката“, разказа ръководителят на отбора Никола Каравасилев.

За Явор наградата не е просто отличие за постиженията му, но и стимул да продължи да развива знанията си в астрофизиката

Въпреки вълнението от победата, няма време за повече еуфория. Явор и съучениците му започват подготовка за следващото състезание.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top