fbpx
Начало » Бакалавър » Български студенти разработват платформа за решаване на проблема с паркоместата

Български студенти разработват платформа за решаване на проблема с паркоместата

  • bobi
  • 08 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Български студенти разработват платформа за решаване на проблема с паркоместата

Български студенти разработват платформа за справяне с проблема с паркоместата в София и другите големи градове. Петър Иванов и Лъчезар Младенов, които следват „Информационни технологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“, и Атанас Тодоров, който учи „Бизнес администрация“ в УНСС, спечелиха първа награда на „Академия за иновации“ 2018 г. за студенти от университети от цялата страна с проекта си “Parknshare”. Наградата е 10 хиляди лева и посещение на европейските институции в Брюксел. За да представят идеята си те гостуваха на предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Parknshare” е място, където искаме да съберем хора, които предлагат, и хора, които търсят свободно паркомясто. Искаме да го изградим, така че всеки, който има някакво място, да го сподели./…/ Искаме да изградим общност, която да насърчава хората да споделят“, обясни Петър Иванов.

Неговият колега Атанас Тодоров каза, че са изпъкнали сред другите кандидати в състезанието с идеята си, която са представили в по-разработен и зрял формат.

„Със сигурност ни помогна и това, че нашето решение достига до доста голяма аудитория. Този проблем е универсален не само в София, а във всеки по-голям град по света“.

Именно затова те започват с планове първоначално да намират потребители в столицата, но не мислят да се ограничат само в един град, добави Петър Иванов.

„Като цяло искаме да започнем именно от столицата, защото тук има различна прослойка от обществото – искаме да обхванем хора, които са по-отворени към новите технологии./…/Със сигурност следващата стъпка ще е да се насочим и към следващите градове“.

„Основните потребители са шофьори, които всеки ден търсят къде да паркират автомобилите си, и хора, които имат гараж, паркомясто в двор и искат да го споделят. В София, ако се разходите, през деня в центъра, има много междублокови пространства – дворчета с паркинги, и те през деня остават празни, защото хората работят на друго място. В тези случаи собствениците могат да ги пускат в платформата“, каза Лъчезар Младенов.

Подобни услуги се предлагат във Великобритания и Австралия от няколко години. Ефектите и резултатите, които са постигнати там, са обещаващи, добавиха от екипа.

„Бизнес моделът, който сме разработили до момента, дава основни три канала на приходи от платформата. Най-голямото перо ще са таксите за наемане на различните паркоместа. Нашата цел е да се борим заедно за тази кауза и да решим проблема, затова се опитваме да може човек лесно и на по-ниска цена да запазва паркомясто в града. Планираме работа с частни паркинги, които са собственост на различни компании, както и сътрудничество със Столичната община“, каза Атанас Тодоров.

Очакванията на екипа са платформата да бъде онлайн през октомври.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top