fbpx
Начало » България » Български студенти взеха бронз и се наредиха до „Харвард“ и МИТ

Български студенти взеха бронз и се наредиха до „Харвард“ и МИТ

  • bobi
  • 15 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Български студенти взеха бронз и се наредиха до „Харвард“ и МИТ

Студентките по молекулярна биология в СУ – Микаела, Ася и Славена – донесоха бронз на България от най-голямото студентско биоинженерно състезание на планетата – iGEM. Тази година на надпреварата са се явили над 350 отбора от цял свят. Като българският отбор се е представил на нивото на възпитаниците на Харвард и МИТ.

Трите бъдещи учени от българския iGEM отбор говориха в „София Тех Парк“ за своя успех. Освен Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова в отбора е и техният мениджър по логистиката Кристиан Николов, както и ръководителят на отбора Борис Киров.

Международното състезание iGEM стартира през 2006 година с концепцията, че синтетичната биология може да бъде разглеждана като сбор от стандартни части. Като всеки учен може да вземе различни части и да сглоби работещ продукт. Целта е всеки отбор, като заплати таксата си за участие, да получи една колекция от стандартни генетични части, които после ще използва за своята разработка, обясни Борис Киров пред MediaBricks.bg.

Преди седмица Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова се завърнаха с бронзов медал от iGEM с проекта си за създаване на достъпен, лесно приложим и точен тест за заболяването муковисцидоза. Целта им е да направят тест, който всеки човек да може да си купи от аптеката и да го направи вкъщи.

Крайният резултат трябва да е подобен на тестовете за кръвна захар в домашни условия. Причината да си поставят тази задача, е, че в момента има два теста в България – единият е много скъп, а вторият е доста неточен. А заболяването е често срещано, като повечето хора дори не знаят, че са негови преносители.

Трите млади момичета, освен че са студентки в тежката специалност „Молекулярна биология“ и правят проекта си за iGEM, са страхотни комуникатори на науката. Една от техните мисии е науката да бъде популяризирана сред малки и големи. Те редовно участват на различни открити фестивали на знанието. Освен това успяха да организират детски конкурс за рисунки. Победителката тази година бе на 11 години и спечели възможността да посети тяхната лаборатория и да види от първо лице какво работят учените.

Източник: http://uspelite.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top