fbpx
Начало » България » Българският език става част от официална програма в Калифорния

Българският език става част от официална програма в Калифорния

  • bobi
  • 29 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Българският език става част от официална програма в Калифорния

Българският език бе приет от дирекцията по образование в район Лос Анджелис като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност).

Първият изпит за владеене на български език ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис.

Бе подписано споразумение между българско-американската културно образователна фондация F към българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ и министерството на образованието и СУ „Св.Климент Охридски“ . По този начин училището стана лицензиран център за подготовка и провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език в чужбина. Освен за „Сертификат за двуезичност“ българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ предлага и подготовка за изпитите за всички нива на владеене на български език по програмата ALTE.

Изпитът може да бъде полаган от ученици от 5., 8.клас и зрелостници от държавните училища в Лос Анджелис. Изпитът е за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас – А2, а за получаване на „Сертификат за двуезичност“ минималното ниво на владеене е В1. Ако изпитът е взет успешно, учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание.

„Сертификатът за двуезичност“ ще бъде признат от щатското министерство на образованието в Калифорния, от други щати в САЩ, в Европа. Освен това ще бъде признат и като балообразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България. Голяма част от американските университети признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

Източник: https://uspelite.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top