fbpx
Начало » България » Българският еврокомисар призова университетите да са гъвкави

Българският еврокомисар призова университетите да са гъвкави

  • bobi
  • 15 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Българският еврокомисар призова университетите да са гъвкави

Българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел призова университетите за по-голяма гъвкавост наесен. Те трябва да бъдат готови да получат от кандидат-студентите дипломите им по-късно от обикновеното. Държавите-членки на ЕС пък трябва да подкрепят университетите за по-голяма иновативност. Коментарите на Мария Габриел бяха на проведена втора видеоконференция с министрите на образование на държавите членки.

Сред другите въпроси, дискутирани на срещата, са били ролята на цифровото образование, възможните решения за оценяване, дипломиране и преминаване от едно образователно ниво на друго, както и европейското финансиране в рамките на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса.

Учредена е и нова група, наречена „eTwining по време на затвореното училище“. В нея учители ще обсъждат добрите идеи и практики по време на дистанционното образование и ще си разменят безплатни ресурси за преподаване.

„Бързото разпространение на коронавируса оказа значително влияние върху училищата и висшето образование във всички европейски държави. В тази трудна ситуация трябва да отдадем заслуженото на държавите членки за бързата реакция, но и на преподавателите, учениците, студентите и родителите, които продължават да полагат усилия, за да не прекъсне образователният процес. Нужно е въз основа на извлечените поуки да преодолеем трудностите и да усъвършенстваме допълнително цифровото образование, което ще има все по-важна роля в бъдеще. Общите предизвикателства в ЕС изискват диалог и споделяне на добри практики“, коментира Мария Габриел.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top