fbpx
Начало » България » Българските деца са на 5-о място по затлъстяване в Европа

Българските деца са на 5-о място по затлъстяване в Европа

  • bobi
  • 09 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Българските деца са на 5-о място по затлъстяване в Европа

Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация. Наредбите на здравното министерство задължават директорите на училищата да предлагат разнообразно хранене на децата.

Нещо като сандвич с малко зеленчук. Меденки. Кексчета без етикет на български. Тесто. Или пък просто сирене.

Вангелия Мангезова, Фондация „За храната“: Към 2025 над 250 000 деца ще са с наднормено тегло.

С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски. Според някои директори обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

Парламентът харчи по 2,50 за всяка хризантема, която украсява кабинет или е е нужна за други „протоколни нужди“. А за ученик до 4-ти клас, който има право да получи безплатна закуска отделените пари са няколко пъти по-малко.

Милена Аначкова, директор на 8 СУ „Васил Левски“, София: 0.58лв е цената с ДДС, която се полага за тези закуски на ден на дете. Трудно може да се предложи нещо качествено. Два дни тестена закуска, кифла и баничка и единия ден беше млечен пудинг.

Всички наредби задължават директорите да предлагат разнообразна храна. Но дали е разнообразно всеки ден да се предлага тесто – нито една институция не успя да отговори.

Вангелия Мангезова, Фондация „За храната“: Някъде там изглежда се размива отговорността.

Опитахме се да попитаме Регионалната здравна инспекция дали сиренето за закуска отговаря на изискванията на наредбите. Те ни насочиха към Министерство на здравеопазването. От там пък ни изпратиха към Агенцията по безопасност на храните. Според техния отговор не може да се прецени дали има нарушение.

Според Агенцията сиренето е произведено по Български държавен стандарт и отговаря на формалните изисквания.

Вангелия Мангезова, Фондация „За храната“: Всичко е проверка по документи. А какво правим с децата, които имат нетолерантност с млечните продукти?

За онзи четвърт милион деца, които се очаква да бъдат с наднормено тегло след 6 години, Световната здравна организация има и по-лоша прогноза.

Вангелия Мангезова, Фондация „За храната“: 10 000 от тях ще са в преддиабетно или диабетно състояние.

Преведено на друг език – ако контролът си остане същият, не всичко ще е „цветя и хризантеми“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top