fbpx
Начало » Бакалавър » Българските вузове подготвят повече лекари и учители и по-малко икономисти и юристи

Българските вузове подготвят повече лекари и учители и по-малко икономисти и юристи

  • bobi
  • 12 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Българските вузове подготвят повече лекари и учители и по-малко икономисти и юристи

Основни тенденции в развитието на българското висше образование през последните години бяха откроени при представяне на рейтинговата система на вузовете. Сред тях са увеличаване на броя на студентите, които се учат в професионалните направления с добра реализация на труда, и намаляване на броя на студентите в направления с по-слаба реализация на трудовия пазар.

Георги Стойчев, от консорциума, изготвящ рейтинговата система:

Структурата на висшето образование се доближава до нуждите на обществото и пазара на труда у нас. Българските висши училища подготвят повече лекари, учители, инженери, в сектор сигурност и отбраната, в култура и изкуство. Подготвят се обаче по-малко икономисти, юристи, политолози“.

По думите му се наблюдава по-добра реализация на завършили студенти, както и ръст на доходите на завършилите. Увеличава се броят и качеството на научните публикация. Удвоява се броят на чуждестранните студенти.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев направи преглед на важни промени в българското висше образование и посочи.

Висшите училища не само трябва да привлекат млади хора, а преподаватели трябва да станат най-добрите студенти. За да се случи това, трябва да има изпреварващ ръст на МРЗ за длъжността „асистент“. Ще предложим тя да бъде 1300 лева от 1-ви януари“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top