fbpx
Начало » България » Българската MClimate получи инвестиция от 1 млн. лв.

Българската MClimate получи инвестиция от 1 млн. лв.

  • bobi
  • 16 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Българската MClimate получи инвестиция от 1 млн. лв.

Българската стартираща компания MClimate, която разработва интелигентно устройство за дистанционно управление на климатици, получи финансиране от 1 млн. лв., осигурени от основателя на „Телерик“ и „Телерик Академия“ Васил Терзиев и фонда RosslynCapital. Двамата нови инвеститори в компанията участват с равни суми, всяка в размер на 500 хил. лв. Свежият капитал ще бъде използван за разрастване на портфолиото от продукти на компанията и лансирането им на пазара.

Умен дом

Базираната в София MClimate e oснована преди четири години от младите предприемачи Цани Събев, Любомир Янчев и Благовест Димитров, които продължават да бъдат част от управлението на компанията. Те започват дейността си с разработването на умно устройство за дистанционно управление на климатици, наречено Melissa, чрез което домакинствата могат да контролират температурата и разхода на енергията по ефективен начин. Малко по-късно на пазара пускат и второ умно устройство за контакти SmartPlug, но паралелно компанията продължава да работи и върху други продукти за дома с дистанционно управление. Това са устройството Vicki за радиатори, Bobbie за бойлери и най-новите решения за сигурност, които включват детектор за дим, сензор за движение, устройства за течове и отворени врати и прозорци.

От MClimate коментираха пред „Капитал“, че решението да създадат сензори за сигурност е резултат от получената обратна връзка от потребителите. „Казаха, че искат да управляват целия си дом от едно мобилно приложение, а не да използват няколко. В случая видяхме, че можем да внесем иновация спрямо конкурентите ни както в самия прoдукт, така и в бизнес модела на предлагане“, добавят още от компанията.

Засега най-голяма част от продажбите на MClimate са в скандинавските страни и доста по-малко в България. Тук обаче е базиран целият екип на компанията, който вече наброява повече от 20 души и има сключени договори с търговци от редица градове по света, сред които са например Барселона, Мадрид и Ню Делхи.

Поредица от инвестиции

Поетапно компанията преминава през два рунда на финансиране. Първият е през 2014 г., когато фондът за рискови инвестиции Rosslyn Capital инвестира 400 хил. евро в MClimate. Малко по-късно към българския стартъп се присъединява и фондът Eleven със сумата 200 хил. евро. Тогава инвеститорите притежават миноритарен дял от компанията. Екипът на MClimate инвестира събраните средства в разработка на устройството за климатици Melissa.

Втората финансова инжекция е направена три години по-късно, а част от нея идва като последваща инвестиция от фонда Rosslyn Capital в размер на 500 хил. лв. Другият инвеститор в сделката е Васил Терзиев, един от основателите на „Телерик“ и „Телерик Академия“, който влиза в компанията с другите 500 хил. лв. От MClimate обаче не коментираха срещу какъв дял от компанията е получила финансирането в общ размер от 1 млн. лв.
Събраните средства отново ще бъдат използвани за разработка и пускане на пазара на другите умни устройства. „До края на годината ще представим и другите ни продукти, като последователността им ще бъде първо устройството за бойлери Bobbie, последвано от Vicki за радиатори и накрая Security Solution устройствата за сигурност в дома“, коментират пред „Капитал“ от MClimate.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top