fbpx
Начало » България » Българка е шахматистка номер едно в света при момичетата до 16 години!

Българка е шахматистка номер едно в света при момичетата до 16 години!

  • bobi
  • 26 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Българка е шахматистка номер едно в света при момичетата до 16 години!

Повечето хора знаят как завърши дербито между Левски и ЦСКА, но са малко тези, които са запознати с успеха на Нургюл Салимова от международния турнир в Гърция, където тийнейджърката зае челната позиция в класацията при момичета до 16 години!

Нургюл е родена през 2003 година в с. Крепча, област Търговище. Започва да играе шах едва на 4 години, а година по-късно талантът ѝ не остава незабелязан от председателя на клуб „Бургас 64“.

Коефициентът на тийнейджърката е 2405 ЕЛО точки, с който се нарежда на първото място при момичета до 16 години, 61-во място в топ сто жени и 7-ма позиция при момичета до 21 години.

Това далеч не е първото постижение на младата шахматистка, през 2011 тя печели първенството за момичета до 8 години в Албена. Печели световната титла Union Youth Chess Championship в Гърция при момичетата до 12-годишна възраст. Покрива едновременно норма за международен гросмайстор за мъже и международен гросмайстор за жени през 2018, по време на международния фестивал в Задар, Хърватия.

За да достигне титлата „гросмайстор“ ѝ е нужен рейтинг от 2500 точки, за които всички сме сигурни, че ще спечели успешно.

Източник: http://uspelite.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top