fbpx
Начало » България » България спечели 4 медала от олимпиада по биология в Япония

България спечели 4 медала от олимпиада по биология в Япония

  • bobi
  • 27 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за България спечели 4 медала от олимпиада по биология в Япония

Български ученици спечелиха четири бронзови медала от 31-ата Международна олимпиада по биология /IBO 2020/, която тази година се състоя дистанционно на 11 и 12 август. Състезанието трябваше да се проведе през юли в град Нагасаки, Япония, но заради пандемията от Covid-19 се наложи промяна в организацията, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Българският отбор беше съставен от класиралите се на първите места ученици на Националната олимпиада по биология и здравно образование през 2020 г. Медалистите са Кирил Тошев /12-и клас/, Димитър Кутровски /12-и клас/, Виктор Гилин /11-и клас/ от Националната природоматематическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ в София и Никола Димитров /12-и клас/ от Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

Учениците бяха в конкуренция с над 280 състезатели от 70 държави. За трета поредна година всички участници от българския отбор спечелиха медали на най-престижното международно състезание по биология, отбелязват от МОН.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет и доц. Снежана Томова-Гогова от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология в БАН.

Участието на учениците в олимпиадата се осъществи от класните стаи на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top