fbpx
Начало » България » България и Словения ще си сътрудничат в сферата на образованието

България и Словения ще си сътрудничат в сферата на образованието

  • bobi
  • 13 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за България и Словения ще си сътрудничат в сферата на образованието

България и Словения ще задълбочат сътрудничеството си в областта на образованието и науката. За това се договориха министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и посланикът на Република Словения в България Н. Пр. г-жа Наташа Бергел на среща в МОН.

Те се обединиха, че спогодбите между двете държави за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата трябва да бъдат актуализирани, съобразно новите реалности и интереси на двете страни. Това би допринесло значително за активизиране на двустранния образователен обмен. Посланик Бергел посочи, че предвид междуправителствения характер на тези документи необходимостта от обновяването им вече е обсъдена със словенското министерство на външните работи и се очаква техният отговор.

Посланик Бергел информира, че в словенски висши училища се обучават около 40 български студенти, което е малък брой в сравнение със студентите в Словения от други държави в региона. В тази връзка бе представена инициатива на посолството за популяризиране на словенското висше образование в България, като за целта се предвижда в края на май или началото юни 2023 г. да бъде проведено виртуално събитие, на което ще бъдат представени възможностите за обучение в бакалавърски и магистърски програми в университети в Словения.

Двете страни обсъдиха идеи за задълбочаване на сътрудничеството в областта на науката и посочиха като добра перспектива осъществяването на бъдещи образователни дейности в сферата на отбраната.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top