fbpx
Начало » България » България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

  • Даниела Стоянова
  • 23 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

Студенти от България и Северна Македония ще могат да се обучават безплатно във висше училище от съседната държава. Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват пълното следване за бакалавър или магистър. Това предвижда двустранна Програма за сътрудничество в областта на образованието, подписана днес в Резиденция „Бояна“ от министър Николай Денков и северномакедонския му колега Йетон Шакири, съобщават от образователното ведомство. 

Отделно ще се осигуряват и до пет стипендии за по един семестър. За тях ще могат да кандидатстват желаещите да учат във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт.

С документа страните се ангажират да обезпечат обучението на до трима докторанти годишно. Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за срок от два до девет месеца.

Очаква се ректорите на висшите училища да имат общо заседание, на което да се обсъдят възможности за съвместни изследователски проекти и за изграждане на университетски мрежи.

Ще се поощрява образователната мобилност на студенти, преподаватели и научни изследователи, както и научно-техническото сътрудничество между Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

Програмата предвижда Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да дава препоръки за коректно представяне на учебния материал в учебниците в двете държави.

Тези препоръки ще се приемат и прилагат от правителствата.

източник: novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top