fbpx
Начало » България » България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си във висшето образование

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си във висшето образование

  • bobi
  • 02 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си във висшето образование

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си в областта на висшето образование, STEM обучението и медийната грамотност. С различни инициативи ще бъде отбелязана и 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф.Галин Цоков и посланика на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен.

„За нас е много важно както да обменим опит, така и да получим подкрепа за различните промени, които ще се случат в българското образование в следващите години“, заяви министър Цоков.

Той изтъкна, че през последните години е осъществен сериозен обмен с различни образователни институции в САЩ и американски учители преподават английски език в български училища. Проф. Цоков подчерта и важността на сътрудничеството във висшето образование и по-специално на програма „Фулбрайт“, която осигурява стипендии за български магистри и докторанти в американски университети.

Посланик Мертен също изтъкна, че комисията „Фулбрайт“ е една от най-добрите линии на сътрудничество между двете държави във времето. По думите му сътрудничеството по тази програма се отплаща и ще донесе много предимства както на България, така и на САЩ. Затова и американската страна е открита към предложения за задълбочаване на това сътрудничество.

Интерес за тях представляват и проекти, свързани с наука, технологии, компютърни науки и математика – това, което най-често се свързва със STEM. Проф. Цоков изтъкна, че предстои в над 2200 училища в България да бъдат изградени STEM кабинети.

Затова ще ни е нужна подкрепа и чужд опит за подготовката на учители, които ще работят в тези кабинети, допълни образователният министър.

Министър Цоков и посланик Мертен обсъдиха и сътрудничеството между България и САЩ в областта на медийната грамотност. Това включва противодействие срещу дезинформацията, както и умения да се различават фалшивите новини. Предстои реализирането на специален проект за медийна грамотност в България, финансиран от Държавния департамент на САЩ, на стойност 900 000 долара.

Министър Цоков и посланик Мертен обсъдиха и съвместни инициативи за отбелязване на 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Проф. Цоков изтъкна, че първата детска учителка в България е дъщеря на американски мисионер, а първите детски градини са създадени от учители, завършили в САЩ.

Историята на нашето предучилищно образование започва с американския опит, отбеляза той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top