fbpx
Начало » България » България или Гърция – къде е по-евтино за море?

България или Гърция – къде е по-евтино за море?

  • bobi
  • 09 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за България или Гърция – къде е по-евтино за море?

Напоследък е много популярно да се говори срещу българското Черноморие. Казвам популярно, защото имаше няколко случая, които отключиха българско недоволствие. И ние си помислихме, че по цялото Черноморие. Някои от тези случаи бяха в частни хотели или частни плажове, а не на общински. И въпреки всичко – кой ще плаща 70 лева за чадъри. Факт. Но има огромна разлика между частен плаж и държавен. Под частен плаж говоря за плаж пред хотел или плаж, който е взет от концесионери и могат да си правят каквото искат. Но това са много малки отрязъци от целия плаж. И въпреки всичко – толкова ни трябваше.

Започнахме да правим сравнения между България и Гърция. Да се снимат опашките на Кулата как всеки отива в Гърция. Започнаха да се снимат всякакви български прецеденти, които да отблъскат туристи от нашето море.

От една страна сме прави – не можем да си мълчим срещу своеволята на нашето море. Казвам – нашето. Морето си е наше и ние сме длъжни да си го пазим – срещу мръсотия, срещу застрояване, срещу концесионери, срещу всички. Но сме и длъжни да преценяваме коя новина е фейк и коя е истинска и да не всяваме страх у хората.

Не е лошо на нашето Черноморие. Има курорти за всички, заведения за всички, плажове за всички. Има курорти за по-богати българи или чужденци – Албена и Златни пясъци. Има и курорти, които не са толкова скъпи – Ахтопол. Поморие и много други.

Проблемът на нас са комплексите. Особено при по-младите. Да отидеш в Слънчев бряг, Албена, Созопол – показва класа. Да отидеш в Поморие – не е яко. Няма да ти се изкефят последователите. Затова всеки се бута на другите курорти. А нашето черноморие е много красиво – адски много курорти. Много спокойни курорти. Много чисто море. Страхотни семейни хотелчета. Не е нужно да сме в лукс 5 звезди. И в семейните хотелчета има климатик, чиста стая и хубава баня. Просто няма СПА и басейн пред хотела. Ама на нас трябва ли ни това на морето?

В Гърция също не е лошо. Дали е по-евтино? Зависи къде отиваме и какво търсим. В Гърция също е красиво – никой не спори това. Особено на ръкавите до България. Там може би ще срещнеш повече българи, отколкото Гърци. Особено, ако живееш в Западна България. То ти излиза по-близо Гърция от нашето Черноморие.

А защо не предприемем две морета? Защо не отивам в Гърция единия месец, а другия на българското Черноморие? Тогава ще оценим, че от нашето по-хубаво няма. Защото си е наше. Защото е страшно красиво – има все още много непокътнати плажове – само трябва да не се фокусираш над скъпите курорти, на които е блъсканица. Разгледайте и други курорти, които не са толкова популярни. Отидете и спете при някоя баба – дайте и прехрана за зимата, като спите при нея. Не давайте луди пари за скъпи хотели – подкрепете възрастните хора на България и спете при тях.

Отидете и до Гърция. Разглейдате Тасос, има страхотни плажове и там. Наслаждавайте се на всяко едно море, на всяка една красота. Без лоши чувства. И в чужбина „прецакват“ хората – не е само в България. Това е просто човешка черта.

Просто отидете на море и се забавлявайте. Отидете мъдро – недейте да се бутате по скъпите курорти и винаги ще ви излезе евтино и много по-спокойно… Просто отидете на море… мъдро… и няма да съжалявате и за момент. Ще видите!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top