fbpx
Начало » България » България е сред страните в ЕС, в която учениците прекарват най-малко време в училище

България е сред страните в ЕС, в която учениците прекарват най-малко време в училище

  • bobi
  • 31 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за България е сред страните в ЕС, в която учениците прекарват най-малко време в училище

България е сред страните в Европейския съюз, в която учениците прекарват най-малко време в училище. Данните са от доклад на европейската образователна мрежа „Евридика“.

Изследването опровергава твърденията, че българските ученици са претоварени, заради което Министерството на образованието ограничава броя на домашните и ги забрани по време на ваканция.

Реформата е необмислена и ще доведе до повече централизация, вместо да повишава автономията на учителите и на училищата, смятат експерти от Института за пазарна икономика.

След жалби и сигнали на родители, че децата им са претоварени, особено с възлаганите им домашни работи, Министерството на образованието подготвя промени в Наредбата за оценяването, с които да въведе таван на домашните и да ограничи тежестта на усилията за учене и подготовката извън клас. От Института за пазарна икономика опровергават пренатовареността на българските ученици като цитират европейски изследвания. Адриан Николов се позова на данните:

„Българските ученици са сред най-малко натоварените в Европа. Мисля, че единствено учениците в Хърватия и в Полша в рамките на Европейския съюз са със сравнимо натоварване в работата в час. Други ученици имат по няколко хиляди часа повече в хода на своето училищно образование. Тук говорим за разлика наистина в много, много време“.

От Института за пазарна икономика смятат, че предложеният подход има редица слабости като най-сериозната е еднаквият подход към всички ученици и училища, без да се отчитат индивидуалните потребности и препоръчва:

„Максимално много свобода на преподавателите да структурират програмата по своите предмети, да избират образователните методи и технологии, към дерегулация, консултиране, към поставяне на фигурата на учителя като наистина водеща в този процес“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top