fbpx
Начало » България » България е на 45-то място по добри условия на живот за децата

България е на 45-то място по добри условия на живот за децата

  • bobi
  • 19 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за България е на 45-то място по добри условия на живот за децата

България заема 45-о място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Докладът е изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание „Ланцет“ и детския фонд на ООН Unicef. Документът, който БНТ цитира е озаглавен „Бъдеще за децата на света?“ и започва с твърдението, че нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им.

„Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн”, е записано в доклада.

Екипът разработил проучването е създал индекс, който измерва степента, в която децата „процъфтяват” в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур. България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн. На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Експертите, работили върху доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот. От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа. Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата.

Припомняме, че през 2019 г. годишния доклад „Бележник 2019: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ – традиционно изготвен от Национална мрежа за деца, писа на страната ни среден 3.

Вече осем издания, докладът прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България. Миналогодишното издание включваше над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти. Гарантирането на детските права бе представено в 8 ключови теми, сред които благосъстояние на децата, закрила от всички форми на насилие, ранно детско развитие, детско здраве, образование, семейна среда и алтернативни грижи и др.

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на държавата. Среден 3,31 се оказа най-високата оценка до момента през осемте години, в които се изработва докладът.

Източник: https://www.puls.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top