fbpx
Начало » България » България е на 4-то място сред чуждите държави, деца от които се обучават в началните училища в Кипър

България е на 4-то място сред чуждите държави, деца от които се обучават в началните училища в Кипър

  • bobi
  • 01 юни 2023
  •  Коментарите са изключени за България е на 4-то място сред чуждите държави, деца от които се обучават в началните училища в Кипър

България е в топ 5 на чуждите държави, деца от които се обучават в началните училища в Кипър. Една пета от учениците в тях са с имигрантски произход. Данните са част от тревожните демографски проблеми на Кипър, които бяха обсъдени в парламента. Дискусията по тях с предложения за решаването им ще продължи в края на юни.

В 22 държавни начални училища в Никозия кипърските ученици са малцинство, в 17 други училища те са под 10% от общия брой на децата, а в 3 училища в столицата няма кипърчета, посочи образователното министерство пред парламентарната комисия по демографските проблеми.

България е на четвърто място – след Сирия, Гърция и Румъния, сред страните, от които са децата чужденци в началната степен на образование в Кипър.

През тази година учениците с имигрантски произход са почти 21% от общия брой на обхванатите в началните класове, а в детските градини те достигат 25%.

В образователната система се отразява тревожната тенденция за намаляване на местното население в страната, заявиха депутати.

Коефициентът на раждаемост в Кипър през миналата година е 1,4, като минималното му увеличение в сравнение с 2021 г. се дължи на мигрантите, бе заявено в дискусията.

На срещи до края на юни в парламента и в социалното министерство ще се търсят решения на демографските проблеми със стимули и мерки в социалната политика.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top