fbpx
Начало » България » Българите да са най-образованите до 2030-та година?

Българите да са най-образованите до 2030-та година?

  • bobi
  • 30 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Българите да са най-образованите до 2030-та година?

Петиция казва „Стоп“ на политиците, които спират продължението на политиките от предходни години за развитие на висшето образование за периода до 2030 г. Това става ясно от позиция на Българската академична синдикална общност (БАСО), която се готви да я внесе в Министерския съвет и Народното събрание.

ВОН-КНСБ посвещава тази Петиция на 1 ноември – Деня на будителите.

В документа се посочва, че намерението за недостатъчно финансиране на висшето образование и наука е сериозна пречка за развитието на страната. БАСО на ВОН-КНСБ очаква държавата да продължи да подкрепя приоритетно много повече висшето образование и науката, така че през 2025 г. българите да са по-качествено образовани, а през 2030 г. – най-качествено образовани у нас и в Европа.

Припомня се, че през миналата година в качеството си на министър на образованието акад. Николай Денков е дал заявка, че български университети ще бъдат финансирани още по-активно, за да си сътрудничат с бизнеса и да допринасят чрез своите научни изследвания за внедряване на иновации в икономиката. По негови думи средствата за висше образование са увеличени с почти 13% през тази година, а за последните пет години ръстът е над 50%“.

По тази причина висшите училища и научните институти очакват ръст от 75 – 100 – 150%, или толкова, колкото е нарастването на БВП, а средствата да са не по-малко съответно за висше образование от 1% и за наука от 0,5% от прогнозния БВП по текущи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет.

В петицията се призовава за спазване на Закона за висше образование и наука, Стратегиите за развитие на висшето образование и науката. Отбелязва се, че в Стратегията за развитие на висшето образование е заложен ежегоден ръст от 20% на Субсидията за издръжка на обучението, както и не по-малко от 10% от нея да са средствата за научно-изследователска и научно-творческа дейност.

От БАСО настояват средната работна заплата на академичния състав да е 175% от средната работна заплата за страната, което означава началната работна заплата за най-ниската академична длъжност асистент да стане 125% от нея.

Друго искане е увеличаване на размера и тежестта на субсидията в зависимост от комплексна оценка за качество и реализация в размер на не по-малко от 50 млн. лв. По този начин среднопретегленият норматив в размер 4271 лв. ще изпълни изискването за ежегоден ръст от 20% на Субсидията за издръжка на обучението. Увеличението на Субсидията ще е с 223 млн. лв. повече от предходната година. Разпределението на тези средства може да покрие ръста на заплати, осигуровки с 200 млн. лв., а останалите 33,5 млн.лв. – за текущи разходи (ток, парно, вода и др. консумативи), посочва се в петицията.

Изтъква се, че от 2007 г. досега висшите училища и научните институти са били финансирани на остатъчен принцип, като не са били осигурени дори средствата за увеличаващата се минимална работна заплата в страната, която е с номинален ръст от 28% за последните три години.

Отбелязва се обаче, че 2024 г. е година на сериозни финансови промени, свързани с голям ръст на минималната работна заплата и увеличение на средната работна заплата за страната (с над 19,6%). По тази причина се подчертава, че положените от ВОН-КНСБ усилия ще са напразни, защото на този фон заплатите на академичния състав, на служителите с висше образование, стипендиите на студенти и докторанти, отново ще изостанат.

Според БАСО е време за промяна на формата и начина на действие.

Отбелязва се, че академичната общност на България е поканена да се присъедини за по-висока активност в предстоящи протестни действия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top