fbpx
Начало » Бакалавър » Борислава Йоцова: В Cardiff никога не може да ти е скучно!

Борислава Йоцова: В Cardiff никога не може да ти е скучно!

  • bobi
  • 24 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Борислава Йоцова: В Cardiff никога не може да ти е скучно!

Здравейте, казвам се Борислава Йоцова. Понастоящем живея и уча в столицата на Уелс – Кардиф. Студентка съм в Cardiff Metropolitan University със специалност „Интериорен Дизайн“ и бих казала, че успях да стигна до тук с много упорит труд, късмет и помощ.   

Важно е да кажем, че сте в Уелс, а не в Англия. Има ли някакви прилики/разлики между тези две държави в образованието.

Уелс и Англия са част от Великобритания и стандартът на образованието във всички части на Великобритания е еднакъв. Единствената разлика е, че студентите в Уелс имат въможността да се обучават на Уелски език вместо на Английски.

Коя е гордостта на Cardiff Metropolitan University?

Кардиф Метропол Cardiff Metropolitan University итан е известен с грижата и отговорното си отношение към студентите. Бих могла да кажа, че това е най-големият им успех. Като се започне от пристигането в университета и по целия път до намирането на работа или основаването на собствен бизнес, Cardiff Metropolitan University предлага изключителна подкрепа. Отнасят се със сериозна грижа към желанията на студентите и проблемите им, до такава степен, че студентския съвет е една от най-важните организации в университета. Също така, преди година университетът представи нови цели на преподаването. Всеки модул покрива стандартът “EDGE” – Етичен, дигитален, глобален и предприемачески тип образование.

Cardiff Metropolitan University е наистина страхотен университет. Със студенти от какви националности се срещате всеки ден?

Както във всеки университет във Великобритания, Cardiff Metropolitan е посещаван от студенти от цял сват. Всеки ден комуникирам с хора от Азия, Африка, Америка и от къде ли още не. Животът ми тук е невероятно интересен благодарение на хората, с които се запознавам и нещата, които научавам от тях.

Често младежите се питат как ще се справят финансово в чужда държва, особено във Великобритания, при която стандарта на живот е висок. Какъв е вашият коментар?

За щастие, студентите от Европа все още имат право да получават кредит за университетските такси. Благодарение на това аз успявам да си позволя образованието тук. Колкото до издръжката, Кардиф е един от най-евтините градове за живеене във Великобритания, а и навсякъде получаваме студентски отстъпки. Също така е лесно за студенти да си намерят работа в университета или в града. Аз лично работя като студентски представител на училището по изкуствата, което ми помага със сметките. За останалото мога да съм благодарна на родителите си.

Хората се притесняват заради езиковата бариера. Вие как успяхте да я преоолеете?

Когато пристигнах беше трудно, защото въпреки, че английският ми беше на високо ниво, не бях свикнала с различните акценти, а в студентски град като Кардиф, всеки когото срещах говореше с различен акцент. Отне ми около месец да свикна напълно и то само, защото комуникирах много с всички и се упражнявах. Хубавото е, че има много чуждестранни студенти, които имат същите езикови проблеми и винаги срещаш разбиране.

Ако трябва да сравняваме българското образование с това във Великобритания, какви прилики и разлики можем да посочим?

За жалост нямам обективно мнение по този въпрос, защото не съм била в системта на висшето образование в България. Избрах да уча във Великобритания, защото образованието тук е повече практика отколкото теория, а за специалности като дизайн, архитектура и изкуства, това е по-добър вариант, а в България не можах да открия университет предлагащ такава форма на обучение. Благодарение на таксите, които студентите плащат, оборудването в университета е чисто ново, студентите имат достъп до лаборатории, работилници и материали всеки ден, когато си пожелаят, което предполагам е доста по-различно в Българските Университети.

Студентския живот… Как е в Кардиф?

Кардиф е много оживен град, разполагащ с три университета. Точно за това никога не може да ти е скучно тук. Всяка седмица има различни събития, много често международни,  представящи различни култури. Кардиф също така е най-зеленият град във Великобритания, затова винаги можеш да излезеш с приятели на пикник или кафе, ако не е дъждовен ден разбира се. Също така нощният живот предлага по нещо за всекиго, повечето клубове са на няколко етажа с различна музика на всеки етаж.

Трябва да изберем Кардиф, защото…

Кардиф е прекрасно място с невероятни възможности. Красив, забавен и цветен, Кардиф предлага по нещо за всекиго. От паркове и резервати в покрайнините на града, до красива архитектура и модерни заведения в центъра. Кардиф предлага разходка в миналото на стария град и поглед в бъдещето, предлагайки международи вкусове и събития. Всеки се чувства добре дошъл в Кардиф, защото градът и хората тук го посреща с отворени обятия.

Как избрахте специалността Интериорен Дизайн?

От малка искам да се занимавам с това. Много хора подценяват интериорния дизайн, но това е област, която прави живота на хората много по-лесен, красив и здравословен, все пак прекарваме 90% от живота си в затворени пространства, те имат голямо влияние над психическото и емоционалното ни състояние. Също така специалността, която уча е тясно свързана с архитектурата, а не с декора. Озовах се в Кардиф, защото имах за цел да уча Интериорен Дизайн и Великобритания беше единствената държава предлагаща бакалавър на Английски, а Cardiff Metropolitan предлагаше най-добрия курс.

Разкажете за спецификите на преподаване на тази специалност във вашия университет?

Специалността е нова в университета – само на три години. За сметка на това, деканът на специалността е специалист с голям опит в областта и води курса невероятно.  Работим с клиенти и често успешните проекти успяват да бъдат реализирани. Като част от курса имаме възможност да караме стаж за цяла година и да получим професионален опит.

Как виждате кариерата си след 5 или 10 години? В България или в чужбина?

Ако трябва да бъда честна, не знам. Старая се да не планирам неща толкова далеч в бъдещето. Желанието ми е да имам собствено студио за интериорен дизайн и  това би означавало, че ще се установя във Великобритания за известно време, но много неща се променят в рамките на две години, така че бъдещето ще покаже.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top