fbpx
Начало » България » Близо 40 хиляди учители няма да достигат след 8 години

Близо 40 хиляди учители няма да достигат след 8 години

  • bobi
  • 17 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Близо 40 хиляди учители няма да достигат след 8 години

Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова една от политиките ни е за кадровото обезпечаване на образователната ни система. В нея след осем години ще липсват 39 000 учители, а само след две години – 10 000 учители.

Това показват изследвания, направени от Синдиката на българските учители (СБУ), потвърдени и от проучване на Министерството на образованието и науката, заяви председателят на СБУ Янка Такева на форума „Учители на бъдещето“ в столичното 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“.

Такева отбеляза, че проучването, направено преди година и половина от Дирекцията „Квалификация“ в МОН, потвърждава, че след осем години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще има недостиг на 6 милиона учители.

Това изследване показа, че още в следващата година у нас ще имаме изключително голям дефицит от учители по природо-математическите дисциплини, като той се усеща още от тази учебна година. Имаме недостиг на учители по математика, информатика, по чужди езици и начални учители, информира председателят на СБУ.

Данните показват, че през тази учебна година има новопостъпили млади хора в българските училища, след като са завършили висшето си образование в шестте университета с педагогически факултети. Около 4000 са тези млади учители до 27-годишна възраст, започнали да преподават от тази учебна година в училищата в страната, съобщи още Такева.

Тя уточни, че общо студентите по педагогическите специалности у нас към настоящия момент са 20 000, но от тях образованието си завършват около 75 процента.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top