fbpx
Начало » България » Близо 34 хиляди зрелостници се явиха на втора матура

Близо 34 хиляди зрелостници се явиха на втора матура

  • bobi
  • 21 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Близо 34 хиляди зрелостници се явиха на втора матура

Близо 34 хиляди дванадесетокласници се явиха на втория държавен зрелостен изпит. И тази година матурата по английски език е най-предпочитана, следвана от тази по „Биология и здравно образование“ и „Философски цикъл“.

Явилите се на изпит са с над 2 хиляди по-малко от подадените заявления.

Един ученик е бил отстранен от изпита заради преписване.

От карантинираните 8 зрелостници са се явили само трима.

В 18-о столично училище „Уилям Гладстон“ матурата по английски език започна в 8 сутринта при спазване на противоепидемичните мерки, а зрелостниците влязоха с увереност, че ще се справят.

„Мисля, че всеки има притеснения, но определено е по-спокойно от сряда“, когато бе матурата по български език и литература, сподели зрелостничка.

„Все пак го уча 12 години, нещо трябва да съм наубил по английски. Мисля, че го знам до ниво, с което да си взема матурата“, каза 12-окласник.

„Не се притеснявам, мисля, че съм подготвена“, „Смятам се, английският ще ми е най-лесен и ще се справя най-добре на него“, коментираха други зрелостници.

Носенето на маска бе задължително, както и прозрачен плик за личните вещи. Зрелостниците имаха право да ползват химикалка, която пише в черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – линия, пергел и триъгълник.

Вторият изпит бе разделен в два или три модула, в зависимост от предмета. Той също бе наблюдаван с камери в реално време от родители и от регионалните управления на образованието по места.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. Минимумът е 23 точки.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.

Следващата изпитна сесия е планирана през август.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top