fbpx
Начало » България » Близо 27 000 електронни устройства са купени за образованието

Близо 27 000 електронни устройства са купени за образованието

  • bobi
  • 08 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Близо 27 000 електронни устройства са купени за образованието

От пролетта на миналата година до момента са купени близо 27 000 електронни устройства, предимно преносими компютри, по националната програма „Информационни и комуникационни технологии“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за купените електронни устройства за онлайн обучението в училищата.

През декември предоставихме на училищата за подкрепа на делегираните бюджети допълнително 15 милиона лева, като от тях 5-6 милиона лева са използвани за купуването на допълнителни устройства за електронното обучение в училищата, съобщи министър Вълчев.

Той отбеляза, че за купуването на преносими компютри и таблети за електронното обучение в училищата допълнително бяха предоставени 14 милиона лева от Министерския съвет, с които е планирано да бъдат купени над 16 000 устройства. Вероятно, някои от училищата, постигайки по-ниски цени, ще могат да купят повече устройства. Изискванията към тези 16 000 устройства е да бъдат ученически тип лаптоп. „Това са преносими компютри с усилен корпус, за да не може лесно да се увреждат, да са с дълъг автономен режим на ползване на батерията и да могат да се ползват едновременно, и като таблети, за да може да се пише на екраните“, обясни министър Красимир Вълчев.

По думите му, в повечето страни се избират за образованието преносими компютри, а не таблети, защото те са по-малко функционални за учене. Отделно са предвидени и 70 милиона лева по линия на инструмента на ЕС REACT-EU, с които ще бъдат купени 80 000 устройства за образованието, съобщи министър Вълчев.

Той уточни, че тези средства обаче са свързани с по-дълги процедури както на европейско, така и на национално ниво, и с промяна в оперативната програма.

Тя е била направена едва през миналата седмица. Важно е, че всички тези устройства, които са купени и ще бъдат купени, няма да се ползват само за целите на електронното обучение от разстояние, а ще се използват поне 5-6 години напред за електронно обучение в класните стаи и в кабинетите в училищата, обясни министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че с тези европейски средства ще бъдат купени предимно ученически тип лаптопи за образованието.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top