fbpx
Начало » Бакалавър » Близо 20% ръст на български студенти в Холандия от тази есен

Близо 20% ръст на български студенти в Холандия от тази есен

  • bobi
  • 03 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Близо 20% ръст на български студенти в Холандия от тази есен

Близо 20% повече български първокурсника ще отпътуват за обучение в холандски университети от тази есен, в сравнение с миналата година по данни на организатора на проекта Световно образование, фирма Интеграл. Очакванията са бройката на новоприетите българите да достигне около 1500 студента. Причина за ръста е, както традиционно силния интерес заради големия брой специалности на английски език, така и решението на холандското министерство на образованието от тази година да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50%. В резултат от това, българите ще заплатя такса от 1030 евро, вместо 2009 евро за първата година от обучението.

Първите 400 български първокурсници, получиха своите документи за записване и настаняване на финална среща в София, организирана от международното изложение „Световно образование“, с който традиционно пътуват значителна част от студентите. Целта е  преди началото на академичната учебна година те да получат основни насоки за първите си дни в чужбина и да се запознаят с останалите българи, които ще се обучават в Холандия.

Най-голям е броят на приетите студенти в специалностите бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт и дизайн програми – интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, психология, медии и комуникации. Отчита се засилен интерес и към по-нетрадиционни специалности като спортен мениджмънт, мениджмънт на събития и авиоинженерство.

Най-предпочетени са  университетите по приложни науки Фонтис и Хага, университетите в Грьонинген,  Ханзе и Тилбург.

Холандия е първата и най-голяма алтернатива на Великобритания, като очакванията са в следващите години да има още по-голям ръст на кандидатурите. Доказателство за това е и поредната запълнена група от бъдещи кандидат-студенти, които са се записали да посетят 5 холандски университета през септември, коментират консултантите на „Интеграл“.

Въпреки засиленият интерес към образованието в Дания, тук бройката на първокурсниците е значително  по-малка като очакванията са в страната да отпътуват около 100 българи. Като причина за това консултантите посочват  ограниченията в квотите за чужденци, завишените изисквания към за нивото на владеене на английски език. (изискването за миналата на IELTS се е повишила от 6.0, за тази е 6.5), новите изисквания за хорариум часове по определени предмети и по-селективната процедура на прием. Българи ще изучават в Дания туризъм, маркетинг, мултимедиен дизайн и комуникации,икономика и Бизнес администрация и ИТ. Сред предпочитаните университетите са  Бизнес академията в Орхус, VIA и университетът в Копенхаген. Кандидат магистрите се ориентират основно към Aarhus University.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top