fbpx
Начало » България » Благоевград с втори американски университет – ще подготвя атлети и футболисти на световно ниво

Благоевград с втори американски университет – ще подготвя атлети и футболисти на световно ниво

  • bobi
  • 08 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Благоевград с втори американски университет – ще подготвя атлети и футболисти на световно ниво
Втори американски университет идва в Благоевград. American soccer university, който подготвя атлети и футболисти на световно ниво, вече търси място в града, където да изгради своята база. Това стана ясно на среща на стадион „Христо Ботев“, където бяха представени стартиращите съвместни дейности между универитета, ФК „Пирин“ и Община Благоевград.

„Първите 30 спортисти от САЩ, Африка и Мексико вече са в Благоевград и тренират с футболистите на стадиона на „орлетата“ по съвместния ни спортен проект. Ние от Soccer university разполагаме с много добър треньорски състав и заедно с ФК „Пирин“ можем да бъдем полезни за бъдещото им професионално развитие. Идеята обаче далеч надхвърля партньорство за обмен на футболисти. Искаме университетът ни да има филиал в Благоевград и точно тук да бъде нашата база за Европа – дългосрочно“, казаха на пресконференцията Кийт Коул и Мат Драйвър от American soccer university.

„Това означава, че този град отново се качва на картата като „академичен град“. Проведени са срещи с АУБГ, както и с ЮЗУ „Неофит Рилски“, които приемат приятелски футболния университет от САЩ. Всички ние сме обединени, за да постигнем нещо положително. Въпрос на време е те да имат своята база тук, в Благоевград“, каза кметът Илко Стоянов. По думите му в момента се изготвя Планът за интегрирано развитие на Община Благоевград, където е заложено изграждането на спортни терени, както и многофункционална спортна зала и атлетически писти. След като бъде приет Планът за възстановяване, Община Благоевград ще има готовността да започне да финансира и да изгражда нови съоръжения.

В следващите седмици предстои да бъдат осигурени още терени за тренировка на детската школа, гостите и футболистите на „Пирин“.

„Целта ни е не само деца и студенти от Америка да идват тук да тренират, а да направим Благоевград център на световен клас атлети, на световен клас футболисти и да продължаваме да развиваме тази програма с Кийт Коул, отговорник по учебната дейност, Мат Драйвър, отговорник по футболните въпроси, както и с American soccer university. Сигурни сме, че те ще останат за дълъг период тук, благодарение на помощта на нашите партньори от Община Благоевград. Благоеград ще бъде център, в който ще съединим образованието и спорта“, каза изпълнителният директор на ФК „Пирин“ Таско Тасков.

Предстои образователната част на програмата да се разшири и с гимназисти, които да дойдат да учат тук и да тренират спорт, не само футбол.

И в икономически план това партньорство има светкавичен резултат, подчерта Таско Тасков.

„Доста от родителите на момчетата вече са тук и започнаха да ползват хотелите в града и да си харчат парите тук“, допълни той.

Източник: БНР

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top