fbpx
Начало » България » Бесарабски българчета получиха наградите си от български конкурси

Бесарабски българчета получиха наградите си от български конкурси

  • bobi
  • 16 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Бесарабски българчета получиха наградите си от български конкурси

Двайсет и две бесарабски българчетата – гимназисти от молдовския град Тараклия, получиха вчера наградите си, спечелени при участие в български конкурси през 2019-2020 учебна година. Заради пандемията грамотите и другите подаръци пристигаха в Молдова със закъснение, затова училището реши да те бъдат връчени наведнъж.

Наградените основно са членовете на Театрална фолклорна група „Изворче“ към гимназията. През изминалата учебна година групата два пъти взе първа награда във втора възрастова група в раздел „Борба“ в русенския фестивал на поетичния театър „Борба и обич“. Малките творци и учителките им спечелиха първо място и в конкурса „Коледа в нас“ на Детската интернет телевизия „Аз мога, аз знам“.

Група „Изворче“ съществува от шест години в рамките на проекта на българското министерство на просветата „Роден език зад граница“. В репертоара си има театрализирани постановки на коледни, новогодишни, великденски и други традиционни български празници.

Пет ученика представиха гимназията в българския онлайн конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“ и бяха наградени с грамоти за значителен принос . Купите, сувенирите и повече от 30-те грамоти връчи началникът на районното Управление на образованието Евгения Мандажи и командированият за управлението специалист по БЕЛ от МОН България д-р Мария Делибалтова. Те поздравиха гимназистите с високите им постижения и ги подканиха да продължат с творчеството си да популяризират българските традиции и обичаи.

В края на церемонията Делибалтова предложи на ръководството на гимназията, учителите и учениците да помислят върху избора на името на училището, което е единствено в Тараклия без патрон. Тя подчерта, че в район Тараклия гимназията е най-активна с участието си в различни международни конкурси и би било добре да носи името на виден българин.

Церемонията мина в съответствие с предпазните мерки, взети във връзка с пандемията на КОВИД-19. Всички бяха с маски на разстояние един до друг. От 21 до 24 декември заниманията в училищата ще се превеждат дистанционно заради епидемичната ситуация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top