fbpx
Начало » Бакалавър » Безплатно висше образование за българите в 500 руски университета

Безплатно висше образование за българите в 500 руски университета

  • bobi
  • 19 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Безплатно висше образование за българите в 500 руски университета

От Руския културно-информационен център в София заявиха, че около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща прием за безплатно висше образование за чуждестранни студенти в Русия.

Програмата е предназначена за 15 000 студенти от цял свят. Представителят на руското министерство на образованието в България Роберт Шестаков каза, че квотата, определена за прием на български студенти по програмата, се увеличава. През 2013 г. квотата е включвала 50 българи, през 2014 г. – 100, през 2015 г. – 150, през 2016 г. – 190, а през 2017 г. – 208 наши студенти. През 2017 г. 670 българи са проявили интерес към програмата и са се регистрирали на портала RUSSIA.STUDY, като в конкурса трима са се състезавали за едно място. Така през миналата учебна година 236 български кандидати са приети в руски университети при квота за 208 души.

Обучението по програмата е напълно безплатно за българските студенти и е за сметка на бюджета на Руската федерация. Всеки студент, приет по програмата, получава държавна стипендия от руското правителство.
„Приетите чужди студенти се настаняват в общежитие, което е на цена от 100 до 400 рубли, колкото е цената на една кока-кола или на едно кафе в Берлин, Лондон или Мадрид“, посочи завеждащия отдел „Наука и образование“ в РКИЦ Коста Пеев.

По думите му най-голям е интересът към специалностите „Международни отношения”, „Икономика”, „Мениджмънт”, „Право”, „Авиостроене”, „Психология”, „Медицина”.

Кандидатите за прием по програмата се регистрират на портала russia.study. Необходимите документи за кандидатстване са диплома за средно образование или академична справка за учениците в XII клас, две медицински свидетелства, международен паспорт и заявление – анкета с личните данни и желаните специалности. Всеки кандидат-студент има право да си избере шест университета, но не повече от два във федерален окръг, а в Русия има седем федерални окръга. Москва и Санкт Петербург имат статут на федерален окръг. Обучението в руските университети е стандартно, като за бакалавър обучението е четири години в осем семестъра. За магистратура се учи две години или четири семестъра, а за аспирантура – три години или шест семестъра. Повече информация можете да намерите ТУК

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top