fbpx
Начало » България » Безплатни бързи тестове за коронавирус в бургаските училища и градини

Безплатни бързи тестове за коронавирус в бургаските училища и градини

  • bobi
  • 13 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Безплатни бързи тестове за коронавирус в бургаските училища и градини

Безплатни бързи тестове за коронавирус ще се правят в бургаските училища и детски градини. Решението е на Областния кризисен щаб в морския град, а целта е по-бързо да се установяват заразените сред децата при проявени симптоми, съобщава БНТ.

Медицинският персонал в едно от бургаските училища вече е обучен как да прави бързи тестове за коронавирус на учениците.

„Бързият тест ще се провежда тук. Той е на база секрет от назофарингеалния тракт. Това е времето, което ние ще спечелим, за да се организираме, за да изолираме класа, да ограничим контактните на контактния клас“, заяви Марияна Личева, медицински специалист в НБУ „Михаил Лъкатник“ – Бургас.

Тествано ще бъде всяко дете, което е проявило симптомите на заразата. Ще бъде и изолирано, докато не стане ясен резултатът от пробата.

„Децата са по-дълго време с учителите си в класната стая. Някой учител, когато види, че някое дете развива кашлица, температура, хрема, ще сигнализира на нас. Ние оттук нататък на родителите. Ако родителите откажат, си взимат детето и тръгват при личен лекари, в лаборатория, вече където те преценят“, поясни Марияна Личева.

Все още не всички родители са информирани за новото тестване, но одобряват мяркат. Всички медицински специалисти в училищата и детските градини преминават през специално обучение, което да гарантира правилното провеждане и съхраняване на тестовете.

„Медицинските специалисти бяха вече обучени на първи етап от специалистите, които могат да извършват тази дейност. Това са 15 наши медицински фелдшери, които работят в системата на училищното здравеопазване. В следващия етап ще бъдат обучени всички останали медицински сестри. Хубавото на новите тестове, които ще дойда, които ги очакваме, че те ще имат възможност да покажат индикации за грип „Б“ и грип „А“, които очакваме след броени дни или може би месец да се появят по масово“, заяви Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас.

Следващата седмица тестове се очаква да пристигнат в Бургас, след което ще започне разпределението им в детските заведения и училищата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top