fbpx
Начало » България » Безплатен профилактичен преглед за учители след Covid

Безплатен профилактичен преглед за учители след Covid

  • bobi
  • 01 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Безплатен профилактичен преглед за учители след Covid

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование вече могат да се възползват от  поредното издание на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. Тя ще покрива разходите им за лечение, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г.

Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите COVID-19 ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.. От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г.. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година.

В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна система. На всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи.  Финансова помощ ще получат до 2000 учители.

За да участват в програмата, педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на своята образователна институция. Изискват се също и медицински документи, доказващи проведената профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври.

Пълния текст на програмата вижте ТУК.

Формуляра за участие може да видите ТУК.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top