fbpx
Начало » България » БАН ще командирова преподаватели в чуждестранни висши училища

БАН ще командирова преподаватели в чуждестранни висши училища

  • bobi
  • 19 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за БАН ще командирова преподаватели в чуждестранни висши училища
Научните институти на Българската академия на науките, които имат акредитация по „Филология“, ще имат вече право наравно с висшите училища да командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища. Това предвижда изменение на ПМС № 44 от 14 март 2019 година. Прецизира се и изискването към кандидатите – те трябва да са със завършена най-малко магистърската степен в професионално направление „Филология“.
На дългосрочно командированите преподаватели ще се предоставят средства освен за изплащане на командировъчни и основни трудови възнаграждения и средства за пътни разходи до мястото на командироване, медицинско застраховане, за служебно пътуване до Република България. Средства ще се отпускат от Министерството на образованието и науката по бюджетите на държавните висши училища и БАН, които имат сключено споразумение с Министерството. Предвиждат се и средства за осигуряване на учебна литература, помагала и материали, а също и разходи за транспорт за съответната академична година за един командирован преподавател в чуждестранно висше училище.
Очаква се направените промени да допринесат за повишаване качеството на преподаването и интереса на чуждестранните студенти към българския език, литература и култура.
Източник: https://www.actualno.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top