fbpx
Начало » България » БАН публикува първата по рода си енциклопедия за България

БАН публикува първата по рода си енциклопедия за България

  • bobi
  • 24 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за БАН публикува първата по рода си енциклопедия за България

Първата по рода си енциклопедия „България“ ще бъде представена днес от 17.30 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките. Луксозното издание е подготвено от Научноинформационния център „Българска енциклопедия“ към БАН в партньорство с издателството „Книгомания“, съобщи пресцентърът на БАН.

В над 800 страници новата енциклопедия „България“ включва факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас.

Екипът на Научноинформационния център „Българска енциклопедия“ е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми.

Енциклопедията е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът й от 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

През годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ „Българска енциклопедия“, посветени на България: първата национална енциклопедия – „Енциклопедия България“ в седем тома (1978-1996), енциклопедичният справочник на английски език Information Bulgaria (1984), дванайсеттомната „Голяма енциклопедия България“ (2011).

Част от информацията и изводите в тях вече са остарели, и това наложи необходимостта от нова енциклопедия „България“. Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание, информират от БАН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top